Mnogi se roditelji pitaju kako organizirati doček Nove godine s djecom. Dok se neki snađu s bakama, djedovima i drugim članovima obitelji koji su voljni pričuvati dijete tu noć, neki roditelji provode "najluđu noć u godini" sa svojim mališanima, i mnogi od njih to rado čine. Doček Nove godine prilagođava se dobi djeteta.

Novogodišnja noć s djecom

Dok se radi o maloj bebi, novogodišnja noć vjerojatno će biti slična svim ostalim večerima u obitelji. Roditelji će se možda počastiti finom večerom i nazdraviti u ponoć, a beba će spavati i buditi se kao svake druge noći.

Već u dobi od tri, četiri godine djeca primjećuju da se u novogodišnjoj noći događa nešto posebno. Razumiju da je važno ostati budan do ponoći i žele dočekati Novu godinu. Iako je rutina za malu djecu vrlo važna, kao i dovoljno sna, svako pravilo ima iznimku pa roditelji mogu dozvoliti i maloj djeci da im se pridruže u odbrojavanju.

Ako adolescent ostaje doma, dajte mu do znanja da razumijete da bi radije bio s prijateljima, ali da vam je važno da se dobro provedete kao obitelj

Neki roditelji odlučuju slaviti Novu godinu zajedno s drugim obiteljima s djecom. To ponekad znači više usmjeravanja pažnje na dječje aktivnosti, nego opuštenog slavlja s prijateljima, ali osigurava dobru zabavu za sve članove obitelji. Takvi dočeci Nove godine uglavnom nalikuju dječjim rođendanima i djeci se sviđaju.

Kako osmisliti novogodišnju noć s djecom

Prije svega dobro im je ostaviti dovoljno prostora za slobodnu igru. To znači da možemo nabaviti rekvizite poput kapica i trubica za slavlje, prskalica, šljokica, ukrasa i slično, ali poanta je da dijete samostalno, u kontaktu s drugom djecom ili odraslima, smišlja vlastite igre i ima priliku biti kreativno. Također se može organizirati filmski maraton u kojem će cijela obitelj zajedno gledati novogodišnje filmove. Za vrijeme gledanja filmova može se komentirati, razgovarati, smijati...

Djeca vole biti uključena u razne aktivnosti pa ih, ovisno o dobi, možemo uključiti u pripremu hrane, čišćenje, ukrašavanje kuće, odabir filmova i društvenih igara. Čak i ako se ostaje kod kuće, možete se lijepo odjenuti i urediti kako bi se pojačao dojam svečanosti. Djevojčice primjerice često vole nositi mamine haljine i šminkati se, a novogodišnja noć može biti prilika kad će činiti zajedno s mamama.

Slika nije dostupna Teško je biti sam kad nas se obasipa slikama sretnih obitelji. Još je teže imati obitelj, a osjećati se usamljeno.

Bez obzira na način proslave Nove godine, naglasak je važno staviti na odnos i obitelj. Manja djeca možda neće razumjeti što se to točno dočekuje u ponoć i mogu čak biti razočarana kad odzvoni ponoć, a ne dogodi se ništa revolucionarno. Zbog toga je važno od samog početka večeri stvoriti iskustvo koje će se pamtiti bolje i duže od odbrojavanja. Primjerice, kao obitelj možete razgovarati o protekloj godini, o stvarima koje su vam bile lijepe i pozitivne, ali i tužne i bolne. Možete razgovarati o tome što vam se svidjelo kod samih sebe i drugih članova obitelji, a što biste željeli promijeniti u idućoj godini; koji su vam ciljevi, planovi i želje. Dobra ideja je i snimiti obiteljski video na ovu temu, koji možete zajedno gledati iduće novogodišnje noći i razgovarati o tome što se ostvarilo, a što nije i kako možete zajedno doći do ostvarenja ciljeva.

Adolescent: izlazak s prijateljima ili doček kod kuće?

Adolescenti često imaju velike planove za novogodišnju noć, željeli bi se zabavljati s prijateljima i ići van. Roditelje onda uglavnom brine njihova sigurnost, gdje će biti, s kim će se družiti, hoće li piti puno alkohola i slično. Doček Nove godine u velikom broju obitelji s adolescentima predstavlja temu rasprave. Kao roditelji možete razmisliti do koje mjere vam je u redu ići u kompromis s adolescentom. Dobro je da pokažete volju i namjeru da ga čujete, razumijete i da pregovarate oko nekih aspekata dočeka, primjerice oko vremena povratka kući. Također je u redu dati do znanja da oko nekih aspekata dočeka nećete pregovarati, i da će vaša odluka biti konačna, primjerice poput mjesta na kojem će se slaviti.

Slika nije dostupna Blagdanska okupljanja: Kako se nositi s neugodnim pitanjima članova obitelji?

Adolescent ima pravo osjećati ljutnju i vjerojatno neće razumjeti vaše razloge, niti je njegov zadatak da ih razumije. Kao što znate da ga trebate poslati u školu i kad mu se ne ide ili da ga trebate odvesti liječniku i kad se boji injekcije, tako i u ovoj situaciji zauzmite jasan stav. Ako adolescent ostaje doma, dajte mu do znanja da razumijete da bi radije bio s prijateljima, ali da vam je važno da se dobro provedete kao obitelj. Koliko god nam adolescenti izgledaju veliki i ponekad distancirani od roditelja, oni su u duši i dalje djeca koja trebaju toplinu doma, samo ju znaju tražiti na odraslima nejasne načine.

TEKST PREUZET SA STRANICE POLIKLINIKE ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju