Kada smo bili mali, svi su se snovi činili itekako mogućima. S odrastanjem kao da je sve postalo nekako udaljenije, neopipljivo. Zato se često pitamo kako možemo ostvariti ono o čemu sanjamo, unatoč životu koji živimo.

Uz život odrasle osobe vezuju se računi, problemi, posao, nedostatak vremena. No to ne mora biti tako. I kao odrasli smijemo sanjati, ostvarivati svoje najluđe snove. U kojem god desetljeću života bili, nikada nije kasno. Možemo napisati knjigu, pokrenuti vlastiti posao i u potpunosti zaokrenuti karijeru. Samo moramo osvijestiti da sve to možemo i smijemo.

1. Dopustite si sanjati

Koliko ste samo puta čuli rečenicu da nas snovi ništa ne stoje? I to je uistinu točno.

Tko kaže da morate zauvijek ostati na poslu koji vas ne ispunjava ili s kojim i financijski jedva spajate kraj s krajem? Nemojte slušati one koji kažu da biste trebali biti sretni s onim što imate i da ste danas prava sretnica ako dobivate svojih 5 tisuća kuna 15. u mjesecu. Da, možda su neki u goroj situaciji od vas, no to ne znači da biste vi trebali osjećati grižnju savjesti i zabraniti samoj sebi da sanjate. Priznajte si što želite.

Što biste radili od danas pa do kraja života da vam nitko i ne plati za to? Od čega vam zaigra duša i tijelo? Koja vam aktivnost odmah izmami osmijeh na lice?

Nikada nije kasno za preokret karijere i ostvarenje snova.

Prisjetite se onoga što ste voljeli raditi u djetinjstvu. Kako ste se opuštali? Jeste li imali hobije? O čemu ste tada sanjali? Djetinjstvo nas oblikuje na najrazličitije načine i često se upravo u njemu krije ključ onoga čime se istinski želimo baviti.

Čak i ako ste završili jedan fakultet ili srednju školu, a želite se baviti nečim potpuno drugačijim, to nije prepreka. Cjeloživotno učenje danas je na cijeni i uistinu možete sve. Samo si morate to dopustiti.

2. Suočite se sa svojim strahovima i svojim sposobnostima

Iako je možda neobično vidjeti riječi strahovi i sposobnosti u istoj rečenici, ovdje su oni presudni.

Često nas upravo strahovi i nepriznavanje vlastitih sposobnosti drže na istom mjestu godinama. Čini se kao da je naprosto lakše ostati na lošem poslu nego se suočiti sa strahovima, priznati si da nismo zadovoljni i krenuti dalje. Istodobno si možda ni ne dajemo dovoljno zasluga za svoje sposobnosti.

Primjerice, ako imate sjajne organizacijske sposobnosti, kreativni ste, gledate „izvan okvira“ te dobro poznajete ljudsku psihologiju, a zaglavili ste na poslu koji ne može biti dalje od toga, priznajte si to. Želite li biti uzor svojoj djevojčici ili dječaku ili pak dopustiti da gleda kako mama kopni radeći ono što ni najmanje ne voli? Djeca upijaju poput spužve, a sve što vide u djetinjstvu zauvijek će ostati prisutno u njima.

3. Napravite konkretan plan

Jedno je sanjati i željeti, a drugo je planirati. Želje se neće ostvariti ako ne napravite konkretan plan i krenete u akciju.

Prema modernoj psihologiji, želja je glavni pokretač života. Ona vodi i usmjerava čovjekovo djelovanje. Svatko od nas ima određene želje – želimo bolji posao, auto, kuću, putovanja ili nešto deseto, no sve to ne znači ništa dok želju ne pretvorimo u nešto opipljivo, nešto što je dostupno našim osjetilima.

Predmet svojih želja moramo povezati s našim osjetilima. Što su više izložena onome za čime žudimo, to će naša želja za tim biti jača. Naša su osjetila izvrsna jer nam daju mogućnost da okusimo ono što želimo.

I tu na scenu stupa stvaranje plana za ostvarenje te želje.

Primjerice, ako želite napisati knjigu, nije dovoljno samo maštati o tome. Treba napraviti konkretan plan kako će doći do tiskanja knjige i njezina pojavljivanja u relevantnim izlozima knjižara, korak po korak. Treba uzeti u obzir što sve čini proces nastanka knjige, a jednom kada sve to stavite na papir, vaša će osjetila imati uvid u to kako bi zaista bilo ostvariti tu želju.

4. Pronađite makar sat-dva tjedno

Poznati hrvatski književnik jednom mi je u razgovoru rekao da, ako želiš jednom objaviti knjigu, treba pisati makar pola sata dnevno, a ne čekati „inspiraciju“. Ta slavna inspiracija doći će samo ako prionete na posao. Usred samog rada počet će vam padati ideje na pamet, počet ćete u hodu mijenjati ideje i pristupe te u konačnici doći do onoga što zaista i želite.

Dakako, mnogi od nas pronalaze izlike da nemaju vremena za to jer su krcati obvezama kao roditelji, supružnici, zaposlenici. I da, točno je da je majčinstvo vrlo zahtjevno te da žena bez djece ima više fleksibilnosti, no dijete će jednom odrasti, a vaša neostvarena želja ostat će prisutna.

Želja je glavni pokretač života. Ona vodi i usmjerava čovjekovo djelovanje.

Zato pokušajte pronaći tih nekoliko sati tjedno za ostvarenje svoga plana koji ste ranije napravili. Možda možete neke obveze staviti na čekanje, provoditi manje vremena na društvenim mrežama, ostaviti peglanje po strani, dogovoriti se s partnerom kako ćete podijeliti kućanske poslove i slično.

Napravite onako kako vama najviše odgovara. U konačnici, sve je stvar prioriteta.

5. Nemojte odustati prilikom prve zapreke

Jednom kada odlučite napisati knjigu, pokrenuti vlastiti posao ili upisati dodatnu edukaciju, neće sve teći glatko. Možda ćete dobiti manju ocjenu od planirane, pasti ispit, boriti se s hrvatskom birokracijom, sukobiti se s izdavačem, nećete „imati inspiraciju“, dijete će se možda prehladiti baš kada imate važnu prezentaciju. No to je sve dio procesa na putu prema željenom cilju.

Prepreke su dio života, no bit će nam mnogo lakše ako na njih gledamo kao na izazove koje treba prijeći, a ne na nesavladive prepreke. Sa svakim novim prevladanim izazovom bit ćete još jači.

Jednom kada dosegnete cilj, nagradite se. Čak i psihoterapeuti postavljaju pitanje o tome kako ćete se nagraditi jednom kada prevladate probleme na kojima radite. Zato razmislite o tome i slavite svaki svoj uspjeh, ma kako vam se malen činio.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju