U posljednjih nekoliko godina sve se više u javnosti govori o mentalnom zdravlju, no tematika tog aspekta zdravlja muškaraca ponešto je zanemarena.

Štoviše, kada u internetsku tražilicu upišete taj pojam, naći ćete vrlo malo podataka, posebno na hrvatskom jeziku.

ZAŠTO POSTOJI STIGMA O MENTALNOM ZDRAVLJU MUŠKARACA?

Da bismo shvatili zašto je to tako, dovoljno je osvrnuti se na odgoj kakav je u našoj sredini još uvijek prisutan. Nerijetko možemo čuti kako se dječacima govori da ne smiju plakati, a to ostavlja posljedice tijekom čitavog života.

Zato je i danas mentalno zdravlje muškaraca u sjeni. Ta stigma dijeli se na dvije dimenzije: unutrašnju i vanjsku. Unutrašnja je zbog načina odgoja vezana uz privatni osjećaj srama i bezvrijednosti, što često dovodi do društvenog povlačenja i niskog samopouzdanja, dok se vanjska stigmatizacija odnosi na negativne stavove i predrasude društva, što često dovodi do naknadne diskriminacije.

Potonje je najčešći uzrok toga što muškarci rijetko otvoreno pričaju o problemima svojeg mentalnog zdravlja.

Srećom, postoje i iznimke koje dokazuju da je takve stereotipe potrebno ostaviti iza sebe i posvetiti se rješavanju problema.

Slika nije dostupna Izvedivo je: Tri stvari koje možete odmah napraviti za svoje mentalno zdravlje

TJESKOBA MI JE ONEMOGUĆAVALA NORMALAN ŽIVOT

Taj prvi korak često je jako teško napraviti pa je, u svrhu poticanja drugih muškaraca da to naprave, F. G. s nama podijelio svoju priču.

Glavni izazovi s kojima sam se susretao su tjeskoba i anksioznost. Utemeljeni u stvarnosti ili ne, za mene su i jedno i drugo bili izrazito stvarni i onemogućavali su mi normalan život. Osjećao sam se besperspektivno, izgubljeno i brzo sam shvatio da tako ne mogu živjeti, ali i da ne znam kako se sam izvući iz tog problema, započinje.

Ubrzo je uvidio da je traženje stručne pomoći jedini način rješavanja problema.

Jedna od prvih lekcija bila je da je u redu biti slab, neovisno o spolu, dobi, statusu. Svi smo mi krvavi ispod kože i svi mi imamo svojih problema.

Kada sam shvatio da to nisu jednodnevna stanja, već se protežu na više dana, čak i nekoliko tjedana, uvidio sam da moram hitno nešto mijenjati. Nije cijelo vrijeme bilo loše, ali je dominantna misao bila da to nije dobar period. Zato sam kontaktirao psihologa s idejom da krenem na oblik terapije koja će mi dati alate da svoj problem riješim.

Naučio je nešto što se mnogim dječacima gotovo pa brani načinom odgoja u našem podneblju.

Jedna od prvih lekcija bila je da je u redu biti slab, neovisno o spolu, dobi, statusu. Svi smo mi krvavi ispod kože i svi mi imamo svojih problema. Razlika je samo u tome koliko smo dobri u njihovu maskiranju. Ja nisam. Na meni se iz aviona vidi kada sam dobro, a kada loše. To ne mogu sakriti. Koliko god pokušavao, nešto će me odati, govor tijela, boja glasa, pogled, itd. Zato sam se i mogao rasplakati i prihvatiti da sam ponekad slab. Nije bilo ponosa s kojim sam se morao boriti, kaže.

Stručnu pomoć potražio je u vrijeme kada nije bio u vezi, no alati koje je tada dobio itekako su utjecali na stvaranje novog zdravog, zrelog odnosa.

Imao sam tu sreću da sam svoju djevojku upoznao u trenutku kada sam raspolagao s dovoljno mentalnih alata koji su mi omogućili prije svega zdravu i zrelu komunikaciju o problemima, pružanje podrške na način na koji je to potrebno; naučio sam slušati i čuti svoju partnericu te, konačno, zdravo rješavati probleme koji se mogu naići na putu. Na kraju dana, rad na sebi me naučio aktivnu radu i na samom odnosu, cijelo vrijeme, i kad je dobro, i kad je loše, napominje.

Ipak, prije ili kasnije u životu svakog pojedinca dođu lošiji periodi, a koliko je upravo tada važna podrška najbliskije osobe, dobro zna i on.

Ona mi je podrška u svakom pogledu i taj osjećaj da je uz mene znači mi više od ičega. Ako postoji kakav problem, znam da, doslovno i preneseno, imam njezinu ruku na ramenu i osmijeh koji mi govori 'Možeš ti to'.

Slika nije dostupna "Psihoterapeut" u džepu: Pet besplatnih mobilnih aplikacija koje poboljšavaju mentalno zdravlje

Kako se ona i sama bavi terapijom, svjesna je važnosti mentalnog zdravlja te me potiče da ga konstantno držim 'aktivnim'. Njezin interes za mentalnim zdravljem je također izrazito bitan aspekt jer mi pokazuje da ima želju za napretkom i vlastitim razvojem. Ustrajnost, čak i kad stvari ne idu po planu, i želja za pozitivnim promjenama nešto je što najviše cijenim kod nje, barem kada je mentalno zdravlje u pitanju, završava svoju priču.

KAKO VI MOŽETE POMOĆI SVOME PARTNERU?

1. PRIZNAJTE SI DA NEŠTO NIJE U REDU I RAZGOVARAJTE O TOME S NJIM

Situacije u kojima dolazi do problema na poslu s kojima se sve teže nositi, naglog gubitka ili dobivanja na težini, čestih promjena raspoloženja koja se sve teže kontroliraju, osjećaja bespomoćnosti, gubitka interesa za sve do čega mu je do jučer bilo stalo ili tjelesnih simptoma poput čestog žaljenja na glavobolje alarmi su za to da nešto nije u redu.

Osjećao sam se besperspektivno, izgubljeno i brzo sam shvatio da tako ne mogu živjeti, ali i da ne znam kako se sam izvući iz tog problema.

Bilo da se sam požalio na nešto od navedenog ili sami vidite da mu je sve teže, načnite tu temu. Za to ne postoji pravo vrijeme i mjesto. To je težak razgovor koji se treba obaviti što prije.
Tijekom razgovora pripazite na to da budete što asertivniji. Mirnim tonom dajte do znanja da uviđate kako nešto nije u redu te da biste mu voljeli pomoći.

2. POTAKNITE GA DA POTRAŽI STRUČNU POMOĆ

Neformalni razgovori od velike su pomoći, no samo se terapijom može doći do konačnog rješavanja problema, napose ako je riječ o onima koji su duboko ukorijenjeni u djetinjstvu ili nekim kasnijim složenim odnosima pa su tek sada, potaknuti nekim okidačem, došli na vidjelo.

Slika nije dostupna Nemojte se sramiti: Ako osjećate da više ne možete, potražite psihološku pomoć

U dnevnim ambulantama svih županijskih bolnica možete potražiti stručnu pomoć, a na stranicama Hrvatske psihološke komore možete pronaći i sve telefonske kontakte.

3. RADITE I NA VAŠEM PARTNERSKOM ODNOSU

Kada jedno od partnera ima teže periode i bori se s depresijom, anksioznošću ili nekim drugim stanjem, to će neminovno utjecati i na partnerski odnos. Upravo je zato od presudne važnosti prepoznati takve situacije, prihvatiti ih i znati da se mogu riješiti.

Rečenice poput "Tu sam. Ne idem nikamo" mogu učiniti čuda. Partner mora znati da ga ne osuđujete, da ne mislite ništa loše o njemu jer je kao muškarac pokazao da je osoba od krvi i mesa.
Rješavanje psihičkih smetnji nije jednostavan i brz proces. Bilo da je u pitanju depresija, anksioznost, narušeno samopouzdanje ili nešto drugo, osvještavanje toga i intenzivan rad na tome dugotrajan su proces.

Tijekom toga će i vaš odnos prolaziti različite faze, no možda je upravo to prilika da si pokažete možete li zajedno prebroditi teške periode te biti tu jedno za drugo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju