Biti tinejdžer nije lako. U ranim adolescentskim godinama dijete se mora susresti s nizom tjelesnih i emocionalnih promjena, a kako godine prolaze, postaje sve izazovnije.

To je posebno vidljivo u trećem i četvrtom razredu srednje škole, kada polako iz tinejdžerskih godina prelaze u odraslu dob. Ako je riječ o mladoj osobi koja ujedno planira upisati fakultet u drugom gradu, promjene koje doživljavaju tim su veće. Nesvjesno se u njima miješaju tuga, ljutnja, panika, radost, bunt – i sve to u isto vrijeme.

Prije svega se osjećaju nelagodno zbog određenih situacija koje donosimo u nastavku. Pritom je važno znati da su sve te situacije normalne i da je s vašim tinejdžerom sve u redu, ali su im potrebni vaše razumijevanje i vaša pomoć.

1. Osjećaju tugu zbog napuštanja roditeljskog doma

Bez obzira na to koliko ste se svađali u posljednjih nekoliko godina ili koliko su puta prijetili da će otići čim završe, oni su tužni zbog napuštanja roditeljskog doma. Bilo da je riječ samo o odlasku na fakultet ili trajnoj selidbi, nije im lako.

No to je zapravo dobro jer znači da ste napravili dobar posao kao roditelj i da se u tom domu osjećaju sigurno. Recite im da napuštanje doma ne znači napuštanje zauvijek. Za njih će to uvijek biti dom i mogu se vratiti u bilo kojem trenutku iz bilo kojeg razloga.

2. Boje se svijeta odraslih

Možda već i voze, zarađuju preko učeničkih servisa ii donose mnoge neovisne odluke, ali im je ideja da uistinu budu odrasli, sa svim obvezama koje to nosi, zaista zastrašujuća.

Obećajte da ćete im pomoći u svemu tome. Ne svaljujte svu odgovornost na njih. Nijedan 18-godišnjak ne može znati što želi do kraja života. Vaše dijete mora znati da vas može nazvati u bilo kojem trenutku i zatražiti savjet ili pomoć.

3. Ne znaju čime se žele baviti

Budimo iskreni – odlučiti u tinejdžerskoj dobi o tome čime se želimo baviti cijeli život zapravo je iznimno teško. Da, postoje oni koji već u vrtiću znaju što će biti, ali na tinejdžerima je ogroman pritisak odluke pa s razlogom paničare zbog pogrešnog izbora.

Podržavajući pristup roditelja u tinejdžerskim godinama izgradit će dobar odnos u odrasloj dobi.

Razgovarajte s njima o tome kako bilo tko, u bilo kojoj dobi, može promijeniti mišljenje o smjerovima, poslovima, pa čak i karijeri. Ništa ne mora biti uklesano u kamen.

4. Shvaćaju da su ljudski odnosi vrlo složeni

Jednom kada završi vrijeme spontanog pronalaženja prijatelja u pješčaniku ili izvannastavnim aktivnostima, tinejdžeri počinju shvaćati da su ljudski odnosi vrlo složeni.

To je i razdoblje prvih zaljubljivanja, gašenja nekih prijateljstava, stvaranja novih, mogućih izdaja i svađa, prekida veza i još mnogo toga. Ukratko, suočavaju se sa stvarnim svijetom.

Recite im da su ljudski odnosi složeni i teški za sve, ali da ćete uvijek biti tu da ih saslušate i podržite.

5. Ne znaju kako tražiti zagrljaje, a trebaju im

U glavi tinejdžera postoji misao da s obzirom na to kako više nisu djeca, ne trebaju zagrljaje. Štoviše, misle da bi propali u zemlju od srama da netko vidi kako ih mama grli. Međutim, i mi smo u odrasloj dobi naučili da nam zagrljaj itekako treba, a treba i njima.

Pitajte ih možete li ih zagrliti. Oni trebaju vaše zagrljaje i vašu ljubav više nego ikada.

TikTok TikTok uvodi vremensko ograničenje od jednog sata za tinejdžere

Nedavno istraživanje na više od 1600 tinejdžera i njihovih roditelja pokazalo je da su roditelji koji su imali topao odnos sa svojim mlađim tinejdžerima nastavili održavati takav odnos sa svojom djecom u odrasloj dobi. Sada uložite u budućnost odnosa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju