Misli li vaša kći da je predebela? Je li vaš sin zabrinut da nema dovoljno mišića? Loša slika tijela jedna je od definirajućih karakteristika poremećaja prehrane. Također, često pridonosi društvenim i emocionalnim poteškoćama s kojima se djeca s prekomjernom težinom i inače nose.

Kada dijete ne voli svoje tijelo, posljedice mogu biti nezdrava dijeta, prejedanje i povraćanje, debljanje, povlačenje od druge djece i aktivnosti...

Slika tijela igra veliku ulogu u samopoštovanju, posebno u djetinjstvu. Naime, osjeti je teško osjećati se dobro ako je pretila ili pak preslaba.

Ako ste roditelj zabrinut zbog djeteta koje dobiva na težini, kako ga potaknuti na gubitak kilograma a da se osjeća ne loše zbog vlastitog tijela?

Stavljanje djeteta na dijetu ili komentiranje njegove težine, čak i na humorističan način, rijetko pomaže. Umjesto da raspravljate o težini, potičite zdravu prehranu i ugodnu tjelesnu aktivnost.

Jedna od najkorisnijih stvari koju možete učiniti jest ispitati samog sebe kako se osjećate kada je riječ o vlastitom tijelu. Ako ste i sami nezadovoljni, mislite da imate previše kilograma ili jednostavno ne volite neki dio svog tijela, pazite da i sami ne modelirate nezadovoljstvo.

Pomozite svome djetetu da shvati da može biti atraktivno i zdravo i bez "savršenog" tijela.

Djevojčice, recimo, ne trebaju čuti mamu koja pita je li joj stražnjica prevelika. Ako se loše osjećate zbog svoga tijela, ni vama ni vašem djetetu neće pomoći verbaliziranje tih osjećaja. Umjesto toga možete izraziti ponos kada napravite pozitivnu promjenu. Neka vaše dijete čuje kako se hvalite zbog zdrave prehrane ili bavljenja nekom tjelesnom aktivnošću.

PROMJENE NA TIJELU NISU LOŠA STVAR

Ako se vaša kći približava pubertetu, a posebno ako sazrijeva rano, prije prijatelja i kolega, ona se može osjećati kao da je njezin novi zaokruženiji izgled dokaz da je dobila masne naslage. Međutim, vi joj morate pomoći da shvati kako su promjene na njezinu tijelu znak da postaje žena, a ne da se deblja.

Samopouzdana djevojčica "Ponosna sam na tebe!": 15 rečenica koje stalno trebamo govoriti svojim kćerima

Također, ako je vaše dijete uznemireno zbog određenog dijela tijela, objasnite mu da je oblik tijela velikim dijelom naslijeđen i da gubitak težine može imati minimalan učinak na veličinu stražnjice ili na bedra.

Pomozite svome djetetu da shvati da može biti atraktivno i zdravo i bez "savršenog" tijela.

Ukažite mu na neke njegove atraktivne osobine kao što su snažne ruke ili lijep osmijeh, kako bi smanjilo nezadovoljstvo ostalim dijelovima tijela. Djetetu spomenite neke prijatelje ili odrasle osobe u obitelji koje imaju sličnu figuru, a voljene su. Genetika možda ograničava to koliko možemo mijenjati naša tijela, ali ne određuje način na koji ćemo o njima razmišljati.

Pročitajte i pet jednostavnih koraka zbog kojih nećete djetetu reći nešto što ćete požaliti.

Djevojčice ne smiju slušati mamu kako se kritizira Djevojčice ne smiju slušati mamu kako se kritizira Foto: Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju