Svi se sigurno trudite biti najbolji roditelji svojoj djeci, međutim dogode se sigurno i situacije u kojima zabrljate.

Obično su one povezane s trenucima u kojima ste pod stresom, preopterećeni, umorni i onda se vaše dijete ponaša - kao dijete i prije nego i razmislite, počnete govoriti nešto što sigurno nikad ne biste rekli da se ne nalazite u stanju u kakvom se nalazite. I kažete stvari zbog kojih kasnije žalite.

U današnje vrijeme stres i preopterećenost je nemoguće izbjeći, a i vaše dijete ponašat će se kao dijete jer mu je to u opisu "posla", međutim postoji način kako da u takvim trenucima, u kojima sve krene po krivu, vi ipak ne kažete ili ne napravite nešto zbog čega će vam kasnije biti žao.

Naime, trebate naučiti stisnuti vaše "dugme za pauzu" jer vaša intervencija biti će uspješnija ako se prvo smirite.

Dakle, čim primijetite da postajete razdražljivi, odmaknite se od svog djeteta i prebacite se na sljedećih pet jednostavnih koraka:

1. Stisnite "gumb za pauzu"

Stopirajte sve što radite i govorite, zatvorite usta, odmaknite se od puta kojim ste krenuli i svađe i nekoliko puta duboko udahnite kako biste se smirili. Udahnite na nos, a izdahnite kroz usta koliko god puta mislite da vam je potrebno. Tako ćete zaustaviti nastavak neželjenog ponašanja i razmisliti što reći vašem djetetu.

2. Izaberite ljubav

Najteži dio smirivanja je - odlučiti smiriti se. Kada nas obuzme ljutnja, želimo sve izbaciti iz sebe, a ne se smiriti. E pa, ovaj put napravite svjestan izbor da pustite ljutnju da ode.

3. Predomislite se

"Izvanredno stanje" prekinite tako da svjesno upotrijebite "protuotrov" - razmišljajte o nečemu što će vas smiriti i učiniti emocionalno darežljivijim. Jedna od misli može vam biti da je vaše dijete ipak samo dijete i tako se ponaša upravo zato.

4. Smirite tijelo

U tome će vam također pomoći pravilno disanje, a kako biste se primirili, dodatno možete malo protresti vaše ruke ili lice poprskati vodom.

5. Kada se smirite...

Vratite se do svog djeteta i razgovarajte o onome što se dogodilo. Ako su već pale neke teške riječi ispričajte se jer ste podigli glas i objasnite što ste mu zapravo htjeli reći.

Iako se čini jednostavnim, provesti ovih pet koraka i nije tako jednosatvno - jer kada smo ljuti obično planemo bez previše razmišljanja, a onda kasnije razmišljamo o posljedicama.

Međutim kao i u mnogim drugim stvarima i ovdje se vježbom dolazi do savršenstva. Svaki novi put kada se odlučite za "pauzu" bit će lakši i doći ćete do trenutka u kojem se nećete ni sjećati kad ste zadnji put podigli glas.

Ako ste roditelj koji se nosi s izazovima nakon rođenja (prvog) djeteta, pročitajte i kako "popraviti" seksualni život i druge male trikove.

Iako je najlakše planuti, ponekad je dobro stisnuti dugme za pauzu (Foto: Getty Images) Iako je najlakše planuti, ponekad je dobro stisnuti dugme za pauzu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju