Mnogi od nas se nađu pred pravim izazovom kada je pitanju uređenje malog prostora te kako najbolje rasporediti namještaj. Na našu sreću postoje savjeti koje nam mogu olakšati taj mukotrpan zadatak


Razmislite o tome gdje ćete staviti određene komade namještaja prije nego što započetne s fizičkim dijelom posla. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme i energiju koje biste potrošili na ponovno micanje namještaja.

Kako biste vizualno izdužili strop sobe, fotografije i umjetnine objesite niže nego što bi ih inače objesili

Zapitajte se koja je glavna funkcija sobe i koliko će je ljudi koristiti? Ova pitanja će vam pomoći pri stvaranju prioriteta kod odabira namještaja.

Pronađite središnje mjesto u sobi poput velikog prozora ili televizora te složite namještaj oko odabranog mjesta. Na taj način ćete dati sobu određenu strukturu.

Razmislite gdje u sobi najbolje pristaju veliki komadi namještaja poput kreveta ili kauča. Započnite planiranje upravo s takvim komadima te kasnije u proces planiranja uključite manje komade koji će ih okruživati.

Simetrični raspored sobi će dati formalniji dašak, dok će asimetrično uređena prostorija biti više casual okruženje. Ovo je osobito bitan trik kod uređivanja blagovaonica.

S ovim savjetima i mala će soba postati prostranom:

1. Pustite namještaj da "pluta"
Odvojite namještaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uski stolić u taj prostor. Naime, ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo je.

2. Reflektirajte prostoriju
Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Također, za najpogodniji efekt rasporedite ogledala po dužini sobe.

3. Odlučite se za prozirnost
Iskoristite prednost staklenih stolova i namještaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svjetlost te joj dopuštaju da zrači prostorijom.

4. Dodajte pruge
Pruge mogu izdužiti sobu. Tako da slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice te ih poravnajte po dužini sobe.

5. Objesite predmete niže
Umjetnine i fotografije objesite na zidu niže nego inače kako biste stvorili dojam višeg stropa. Otvaranjem stropa i zidova dobit ćete dodatno ogoljeni prostor, te će se soba činiti većom.

6. Eksperimentirajte s kutevima

Ako želite učiniti prostoriju formalnijom, simetričan raspored namještaja je ključan

Rasporedite namještaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privući će vašu pažnju veće ili središnje mjesto u sobi.

7. Razdvojite svjetlost
Umjesto jednog izvora svjetlost poput stropne svjetiljke, iskoristite lampe, odnosno podne svjetiljke te ih razmjestite po sobi. Kako svjetlo popunjava tamnije dijelove tako oči privlače različiti kutevi sobe.

8. Propuštajte promet
Ne zaboravite na onaj dio prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije s dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i promet usmjerite pokraj kutka za sjednje, a kroz njega.

9. Zadržite udobnost
Stoliće i svjetiljke rasporedite tako da su vam unutar dosega kada se smjestite na kauč ili u naslonjač. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stolića i razvučenog kauča.

10. Otvorite sobu
Kako ne bi prozori i vrata bili blokirani, namještaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i prije nego što zakoračite u nju.

Zavirite u našu galeriju te pronađite inspiraciju za komade namještaja koji će vam pomoći pri uređenju malih prostorija.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju