Većina nas traži način kako "izmisliti" još barem malo dodatnog prostora u kuhinji. Zaista, u kuhinji se svaki kvadratni centimetar više računa, a mi vam donosimo 12 trikova s kojima ćete ih lako stvoriti i u minijaturnoj kuhinji.

Galerija Male kuhinje - 11 Male kuhinje - 3 Male kuhinje - 2 +8 Na zidove stane puno više stvari nego što mislimo

1. Postavite zidnu ploču za vješanje alata

Na zidove stane puno više stvari nego što mislimo. Na ovakvu ploču možete objesiti lonce, tave, pa čak i kanistre u koje se može smjestiti kuhinjski pribor. Umjesto još nekoliko polica koje će ograničiti prostor, isprobajte ovu praktičnu ploču koja omogućava vrlo fleksibilno i prilagodljivo organiziranje prostora u kuhinji.

2. Iskoristite gornji dio kuhinjskih ormarića

Na njih, primjerice, možete posložiti servis za jelo za posebne prigode i dodatne lonce koje ne koristite svakodnevno. Ako vas brine hoće li sve izgledati prenatrpano i neuredno, posuđe možete staviti u lijepe košare.

Male kuhinje - 10 U kuhinji se svaki kvadratni centimetar više računa (Foto: Living4media)

3. Koristite sklopivi stol

I u najminijaturniju kuhinju stane stol za objed - samo neka bude sklopiv. On može biti postavljen na zidu, ispred prozora ili čak na polici. Na taj način možete ga koristiti kad trebate te maknuti kad vam nije potreban.

4. Nabavite slatke stolice na sklapanje i objesite ih

Bez obzira na to odlučili se za sklopivi stol ili ne, prostor možete osloboditi i tako da koristite sklopive stolice koje ćete objesiti kada ih ne koristite.

5. Postavite male police gdje god možete

Najbolje će biti ako su police plitke, odnosno dovoljno duboke da na njih stane jedan red boca i staklenki. Plitke police možete postaviti gotovo bilo gdje.

Male kuhinje - 2 Postavite male police gdje god možete (Foto: Living4media)

6. Koristite prozore kao prostor za odlaganje

Koliko ćete moći iskoristiti prozore, naravno, ovisi i o tome koliko su prozori duboki, a isto tako možete iskoristiti i prostor ispred prozora tako da, primjerice, ondje objesite lonce i tave.

7. Stavite posuđe na otvoreno na police

Ako vam u ormarićima u kojima držite posuđe nedostaje prostora, stavite ga nekamo drugamo na otvoreno. Nabavite samostojeću policu ili uži visoki stalak za knjige i na njih posložite posuđe.

8. Vrh hladnjaka pretvorite u minijaturnu smočnicu

Na vrhu hladnjaka možete držati raznorazne stvari. Jedini je problem što takvo držanje stvari može izgledati neuredno ili neorganizirano, ali ako, na primjer, napravite izbor najkorištenijih sastojaka za kuhanje, to će izgledati organizirano i lijepo. I u trenu ćete dohvatiti sve što vam treba.

Male kuhinje - 4 U kuhinji se svaki kvadratni centimetar više računa (Foto: Living4media)

9. Objesite magnetnu policu za noževe

Kada je prostor za radnu površinu ograničen, svaki kvadratni centimetar je važan. Pronađite još malo prostora tako da pribor za jelo stavite na zid na magnetnu traku za noževe. Možete je koristiti i za drugi pribor za jelo i pripremu hrane, ne samo za noževe. Ukratko, objesite sve što možete, na taj način najlakše dobivate na prostoru, a obješeni predmeti postaju dekoracija.

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8

10. Iskoristite vanjske stranice i dno kuhinjskih ormarića

Ako imate ormariće čije vanjske stranice ne dodiruju zid, možete dobiti i nekoliko četvornih metara dodatnog prostora za pohranu. Na njih možete postaviti metalne držače za kuhinjski alat, police i drugo. Na vanjsko dno ormarića postavite kukice i objesite šalice i manje predmete ili magnetne trake s kojih će visjeti začini u malim staklenkama s metalnim poklopcima.

Slika nije dostupna Imate li ih vi? Šest predmeta koje dizajneri interijera nikad ne bi držali u kuhinji

11. Koristite poslužna kolica za pripremu hrane

Ili u bilo koju svrhu koja vam je u tom trenutku potrebna. Kolica možete jednostavno spremiti u ormar ili u kut kada vam ne trebaju te ih ponovno lako izvaditi kada su vam potrebna.

12. Stavite dasku za rezanje preko sudopera

Na taj način dobit ćete dodatni radni prostor u kuhinji. Dasku postavite preko pola sudopera tako da i dalje možete lako oprati namirnice ili nož dok pripremate hranu.

Male kuhinje - 6 Na zidove stane puno više stvari nego što mislimo (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju