Ako ste kupili previše tikvica, možda ste se zapitali kako ih skladištiti da traju što duže i da ih ne morate baciti. U nastavku možete provjeriti koliko dugo mogu stajati izvan hladnjaka, koliko u hladnjaku te kako ih pravilno zamrznuti.
Kako čuvati tikvice izvan hladnjaka?
Ako tikvice planirati iskoristiti u prvih pet dana, možete ih čuvati izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi. Važno je da prostorija u kojoj ih čuvate bude nešto hladnija, suha i tamna, a ostava ili kuhinjski ormarić najbolja su opcija. Treba paziti da tikvice nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti ili vlazi – jer takvi uvjeti mogu ubrzati propadanje.
Kupujte male do srednje tikvice jer su veće kašastije i brže propadaju. Još jedan od ključnih savjeta jest da tikvice ne operete odmah jer se zbog doticaja s vodom također mogu brže pokvariti.
Ako primijetite da postaju mekane ili da razvijaju mrlje, vrijeme je da ih iskoristite.
Koliko dugo čuvati tikvice u hladnjaku?
Tikvice u hladnjaku možete čuvati oko 10 dana. Stavite ih papirnatu vrećicu, najbolje u ladicu za povrće. Također je vrlo važno da ih ne operete prije nego što ih stavite u hladnjak jer ćete tako potaknuti truljenje.
Važno je da tikvice u hladnjaku dišu, stoga imajte na umu da je jedan kraj vrećice otvoren. Ako ih skladištite u plastičnim vrećicama, napravite rupice kako biste im osigurali dobru ventilaciju.
Kako zamrznuti tikvice?
Ako imate veliku količinu tikvica i želite ih sačuvati za duže razdoblje, možete ih zamrznuti. Prije zamrzavanja tikvice je najbolje narezati na kriške ili kockice, blanširati ih kratko (minutu) u kipućoj vodi, zatim brzo ohladiti u ledenoj vodi, osušiti i staviti u vrećice za zamrzavanje. Tako mogu trajati nekoliko mjeseci.
Ako planirate napraviti rezance od tikvica, njih pak treba iskoristiti odmah jer će smrzavanjem postati kašaste.
Provjerite koliko dugo hranu možete držati u zamrzivaču te gdje je najbolje držati voće i povrće.