Muzeji su savršena mjesta za učenje i aktiviranje dječjih moždanih stanica, no nekako kao a mnogi roditelji izbjegavaju ta mjesta i mišljenja su da je dovoljno to što dijete u sklopu školskog kurikula posjećuje muzeje.

Ipak, posljednjih godina u Hrvatskoj postoji sve više interaktivnih muzeja koji su daleko od dosade koja nam se stvori pred očima kada pomislimo na riječ muzej. Dolazak jeseni pravo je vrijeme za upuštanje u tu novu pustolovinu.

Evo kako će to iskustvo biti ugodno i zabavno kako za roditelje tako i za djecu.

1. Budite odmorni i siti

Da iskustvo posjeta muzeju ili sličnoj kulturnoj ustanovi ne bi već u samom začetku pošlo po zlu, potrebno je stvoriti preduvjete za to. Prije svega, pobrinite se za to da i vi i dijete budete odmorni i siti.

Zato birajte vrijeme poput prijepodneva nakon doručka ili nakon ručka i odmora. Izbjegavajte vrijeme u kojem obično ručate ili večerate jer će dječja nervoza biti na vrhuncu, a ništa lakše neće biti ni vama. Nervoza će se vrlo lako prenijeti i na dijete.

2. Odaberite dio postava koji želite vidjeti

Muzeji koji se prostiru na nekoliko katova prevelik su zalogaj za malu djecu. Njihova pažnja ne može dugo biti usmjerena na jedno mjesto i jednu aktivnost, kao što je obilaženje svih prostorija i/ili katova nekog muzeja. Zato unaprijed pogledajte na internetu od čega se izložba sastoji, pitajte dijete postoji li neki dio koji mu se čini posebno zanimljiv ili naprosto pustite da dijete samo određuje smjer na licu mjesta.

Posjet muzeju može biti zabavno iskustvo za cijelu obitelj.

Bolje je da se pogleda samo dio postava i o njemu se razgovara nego da se projuri muzejom i ne upije ništa.

3. Pretvorite gledanje izložaka u igru

Djeca najviše uče kroz igru. Igra im toliko zaokuplja pažnju da nisu ni svjesni da pritom uče. Zato i u posjet muzeju uključite element igre.

Primjerice, zadajte djetetu zadatke kao što su:

Pogledaj odjeću na slikama. Odaberi onu koju bi najviše volio nositi. Koju ne bi nikako volio nositi? Zašto?

Koja ti se skulptura/ izložak najmanje /najviše sviđa? Zašto?

Što misliš, kako je raditi u muzeju? Kako bi izgledao tvoj jedan dan da radiš u muzeju?

4. Birajte muzeje u skladu s djetetovom dobi

Posjećivanje muzeja i galerija dio je kulture kojom dijete upoznaje svijet oko sebe, ali i to kako taj isti svijet vide drugi ljudi. U muzeju ili galeriji može mnogo naučiti i zabaviti se, ali samo ako je odabran u skladu s njegovom dobi. Primjerice, galerije ili muzeji s modernom umjetnošću nisu prikladan odabir za predškolarca ili osnovnoškolca. Za njih su interaktivni muzeji u kojem mogu dotaknuti eksponate, riješiti poneku mozgalicu i aktivirati sva svoja osjetila.

Muzej iluzija ostavra se i u Rimu Hrvatski koncept i ideja: Otvara se Muzej iluzija u Rimu, trideset i osmi u nizu

5. Smanjite očekivanja i oslobodite se pritiska

Posjet muzeju i druženje s djetetom trebalo bi biti zabavno, a ne savršeno. Nemojte si stvarati pritisak i osjećati se obveznim ostati predugo ili posjetiti više od jednog muzeja dnevno. Nagradite svoju djecu i sebe nakon toga sladoledom ili kolačem i razgovarajte o tome kako je bilo. Pitajte dijete bi li ponovno išlo na takvo mjesto.

Mona Lisa Posjećivanje muzeja i galerija dio je kulture kojom dijete upoznaje svijet oko sebe, ali i to kako taj isti svijet vide drugi ljudi (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju