Godišnji odmori su vrijeme i kada češće nego inače roditelji s djecom idu u restoran.

No odlazak u restoran može biti stresan i za djecu i za roditelje. Kako biste „preživjeli“ s djecom u restoranu, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

1. Odaberite restoran koji je prigodan za djecu

I vi i dijete ugodnije ćete se osjećati ako odaberete restoran koji i inače slovi kao obiteljski, u kojem je osoblje naviklo na djecu i koji nije poznat kao meka za poslovne sastanke. To ne znači da dok dijete ne odraste nećete moći u „bolje“ restorane. Štoviše, i oni će doći na red, no ključ uspjeha je u tome da djecu postepeno navikavate na odlazak u restoran i na društvenu interakciju, čime se ujedno razvijaju i njihove socijalne vještine.

2. Napravite rezervaciju za ono vrijeme kada dijete i inače jede

Svaki roditelj zna da je gladno dijete nervozno dijete. Kako biste umanjili moguću djetetovu nervozu, rezervirajte svoj stol u restoranu u ono vrijeme kada dijete i inače jede, pa čak i za malo ranije jer morate uzeti u obzir i vrijeme koje će biti utrošeno na čekanje hrane.

3. Dozvolite djetetu „posebno“ piće

Odlazak u restoran ponekad je i za odrasle posebna prilika, a kako tek ne bi bio za djecu? Kako biste mu to iskustvo učinili još posebnijim, dogovorite se s djetetom da svatko za stolom smije popiti jedno „posebno“ piće. Neki od restorana (i kafića) u ponudi imaju dječji kapučino (bez kofeina), a tu su i šareni sokovi s kišobrančića koji nalikuju na koktele. Dijete će se osjećati „odraslo“, posebno te će vidjeti da mu vjerujete.

Odlazak u restoran jedan je od koraka učenja socijalnih vještina djeteta.

4. Potaknite dijete da samo naruči jelo

Povjerenje će se također početi stjecati i kada dopustite djetetu da samo naruči jelo. Zajedno s njim proučite jelo, pogledajte sastojke i dajte mu da konačnu odluku donese samo. Dakako, to ovisi i o tome koliko dijete ima godina. Ujedno je to prilika da nauči i kako pristojno naručiti jelo, kako reći „Molim“ i „Hvala“. Pritom je važno da se i sam roditelj tako ponaša jer djeca, posebno u ranom djetinjstvu, sve oko sebe upijaju poput spužvi.

5. Dok čekate, igrajte se s djetetom

Možda i najizazovniji dio odlaska u restoran je čekanje da naručena hrana stigne na stol. Zato je dobro unaprijed se pripremiti. Ovisno o djetetovoj dobi, ponesite bojice, papir, društvenu igru, omiljenu igračku i slično.

Slika nije dostupna Bitno i tako lako izvedivo: Roditelji, znate li za pravilo 3 minute?

Važno je da na raspolaganju imate različite opcije jer nikada ne znate hoće li čekanje potrajati 10 ili 45 minuta. Ipak, to je prilika i da se dijete nauči strpljenju, ali i kreativnosti trošenja vlastitog vremena.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju