Cikorija je višegodišnja biljka iz porodice glavočika koja se u narodu još naziva vodopija, konjska trava i sunčevo cvijeće. Iznimno je rasprostranjena po Europi, a raste poput korova na livadama, uz putove i staze, te pokraj šuma.
Riječ je o ljekovitoj biljci gorkastog okusa koja smanjuju bolove u želucu, potiču izlučivanje toksina iz organizma, te blagotvorno djeluju na smanjivanje simptoma dijabetesa tipa 2. Za potonje je prvenstveno zaslužan inulin u korijenu cikorije koji sprječava rast šećera u krvi.
Inulin uz to djeluje probiotički, odnosno potiče rast dobrih bakterija u crijevima čime djeluje pozitivno na probavu, ali i cjelokupni organizam. Korijen cikorije, pak, koristi se za pripremu napitaka koji se smatraju zdravijom alternativom za kavu, a koje su pile još naše bake.
Ako ne podnosite kavu, a želite popiti piće koje će vas osvježiti i dati nalet energije, pokušajte s o ovim napitkom na bazi korijena od cikorije.
Recept za 'kavu' od cikorije:
3 žlice korijena cikorije u prahu
1 žlica kakao praha
200 ml vruće vode
Priprema:
Prelijte cikoriju s vodom, dodajte joj kakao, sve dobro promiješajte i dodajte neki zasliđivač po želji. Pijte ovaj napitak u jutarnjim i popodnevnim satima da biste se osvježili i razbudili, a izbjegavajte u večernjim satima da si ne biste pokvarili san.
Na hrvatskom tržištu moguće je kupiti i gotove instant napitke na bazi cikorije koji djeluju poput kave te su namijenjeni svima onima koji ne ispijaju ovu klasičnu gorku tekućinu u jutarnjim satima.