Hortenzije mnogi vole upravo zbog njihovih velikih, raznobojnih cvjetnih glavica koje dolaze u ružičastoj, bijeloj, ljubičastoj, crvenoj i plavoj boji. Posebnost hortenzija leži u jednostavnosti njihova uzgoja, ali i mogućnosti promjene boje cvjetova. Tako su mnogi zadivljeni upravo plavim glavama te ih zanima kako dobiti plavu hortenziju.

Galerija Plave hortenzije Plave hortenzije divan su ukras doma Plave hortenzije +6 Plave hortenzije

Brojni ljubitelji cvijeća u svojim dvorištima, vrtovima i na balkonima žele imati plave hortenzije čija boja može varirati od najsvijetlije do kraljevski plave nijanse. Boja cvjetova hortenzije ovisi o pH tla. Plavi cvjetovi pojavljuju se na kiselom tlu, dok su bijeli i ružičasti cvjetovi karakteristični za alkalno ili neutralno tlo. Dakle, kisela tla s pH nižim od 5,5 obojit će cvjetove u plavo, dok će na tlu s pH višim od 5,5 rasti ružičasti, a ponekad i crveni cvjetovi. Neutralno tlo s pH 6-7 stvarat će kombinacije plavih i ružičastih cvjetova. Na bijele cvjetove pH tla nema utjecaja te će bijeli cvjetovi ostati takvi kakvi jesu.

Plave hortenzije Plave hortenzije (Foto: Living4media)

Za postizanje željene nijanse potrebno je nekoliko mjeseci, čak i cijela vegetacijska sezona. Ako se odlučite na ovakav eksperiment, preporučuje se izvoditi ga samo kod hortenzija starosti minimalno dvije godine, čime im se omogućuje vrijeme oporavka nakon prve sadnje.

Uzgojem hortenzija u posudama promjena boje je brža jer je jednostavnija prilagodba pH supstrata u posudi u odnosu na pH tla. Ako uspijete postići promjenu boje, dodavanjem veće količine aluminija ili dolomita neće se pojačati intenzitet boje jer ona ovisi ponajprije o kultivaru, ali i o vremenskim uvjetima tijekom sezone, stresu koji biljka podnosi i promjenama u okolišu.

Plave hortenzije Plave hortenzije (Foto: Living4media)

Volimo i ružičaste, i bijele, i crvene, ali ljepota plavih hortenzija zaista je nešto posebno i ne čudi što su upravo one predmet želja mnogih ljubitelja cvijeća.

Plave hortenzije divan su ukras doma Plave hortenzije divan su ukras doma (Foto: Living4media)

Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 4 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 5 +11 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 6

Tri glavna savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu +10 Hortenzije na balkonu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju