Želudac boli, a pri tome osjećate mučninu? Ne znate je li u pitanju crijevna viroza ili trovanje hranom? Razliku je teško utvrditi jer možda i ne znate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a simptomi su iznimno slični. Kako razlikovati trovanje hranom od želučane viroze te kada potražiti liječničku pomoć, odgovara Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Tijekom zime češće su virusne crijevne infekcije, dok su visoke ljetne temperature idealne za razvoj bakterija u hrani. No simptomi su toliko slični da je teško znati je li u pitanju neki virus ili nešto što smo pojeli.

Budući da se klinički simptomi i znakovi kod oba klinička sindroma uglavnom vrlo često preklapaju, teško ih je razlikovati (mučnina, grčevi u trbuhu, naglo povraćanje koje može i ne mora biti praćeno povišenom temperaturom te proljevom), ističe epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Dok se trovanje hranom uglavnom manifestira u roku od jedan do osam sati nakon jela, simptome želučane viroze dobit ćete u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom jer ta ista osoba možda još nije pokazivala simptome zbog razdoblja inkubacije. Epidemiologinja objašnjava kako su najčešći uzroci akutnog trovanja hranom različite vrste bakterija koje produciraju toksine.

Zatim virusi te rjeđe drugi uzročnici, a kao zaseban entitet razlikujemo histaminsko ili skombroidno trovanje neispravnom ribom. Virusni gastroenteritis, koji se često žargonski naziva želučana ili crijevna viroza, može imati različitu etiologiju, a najčešće može biti uzrokovan norovirusima i rotavirusima. Norovirusni gastoenteritis češće se javlja u odraslih, dok se u male djece nešto češće javlja rotavirusni gastroenteritis.

Ako simptomi nisu ozbiljni, pokušajte se sjetiti jeste li pojeli nešto što je predugo stajalo ili nije bio u potpunosti kuhano. Ako i druge osobe s kojima ste jeli imaju iste probleme sa želucem, postoji dobra šansa da ste se svi otrovali hranom.

Liječničku pomoć treba potražiti kod izrazite dehidracije koja može nastati uslijed nedovoljne nadoknade tekućine i elektrolita. Na dehidraciju su najčešće najosjetljivija mala djeca i starije osobe do koje najčešće može biti izražen koja se manifestira oslabljenim turgorom kože.

HIGIJENSKO-PREVENTIVNE MJERE

Liječničku pomoć treba potražiti kod izrazite dehidracije koja može nastati uslijed nedovoljne nadoknade tekućine i elektrolita. Na dehidraciju su najčešće najosjetljivija mala djeca i starije osobe, a najčešće se manifestira oslabljenim turgorom kože.

Oporavak od želučane viroze i trovanja hranom traje najčešće nekoliko dana. Kada se smiri dominantni simptom mučnine i povraćanja, važna je nadoknada tekućine i elektrolita. Želučana viroza, odnosno svi simptomi neće proći od antibiotika (koji rade samo protiv bakterija), dodaje doktorica.

Pranje ruku prije jela, prilikom pripreme i rukovanja hranom najbolji je način borbe protiv želučane viroze i trovanja hranom. Držite sirove namirnice (kao što su jaja, meso, riba i sl.) na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka i izbjegavajte ostavljati hranu na sobnoj temperaturi. Konzumirajte dobro termički (kuhanjem, pečenjem, prženjem) obrađenu hranu te pazite na fizičko odvajanje sirovih namirnica.

Na taj ćete način zadržati štetne klice dalje od vlastitog tijela i izbjeći križnu kontaminaciju hrane tijekom kuhanja.

Pročitajte i 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju