Nekoliko je stalnih "debata" o roditeljstvu, od dojenja i bočice do plaćanja djeci da naprave određene zadatke, a negdje na tom popisu redovito bude i tema ljubljenja djece u usta.

Moram priznati da sam odrasla u obitelji u kojoj su se nježnosti otvoreno iskazivale, ali je poljubac u usta bio nekako uvijek rezerviran za intimne odnose druge vrste – one između ljudi koji nisu u rodu. Dakle, mama i tata se ljube u usta, ali mama i dijete ne.

U nekim je kulturama drugačije. Kažem kulturama jer nisam primijetila da u Hrvatskoj roditelji i djeca izmjenjuju poljupce usta na usta, no dozvoljavam da sam u krivu.

U Africi je nerijetko slučaj da je poljubac djetetu u usta sasvim normalno izražavanje osjećaja, kao i naš poljubac u lice, glavicu ili nos. No isto tako je i s nekim zapadnjacima. Po online formumima i internetskim stranicama posvećenim odgoju djeteta možete pročitati kako poljubac djetetu u usta ne vidi kao problem ni dobar dio Britanaca ili pak Amerikanaca.

Teško je govoriti općenito o nekom uvriježenom ponašanju samo na osnovi zemljopisa, no ono što sam primijetila po online forumima i kroz knjige o odgoju jest to da poljubac u usta jest i nije problem, ovisno isključivo o tome s kim ste odrasli i koje su vam vrijednosti usađene kroz promatranje drugih.
Jedna se Amerikanka u svojem blogu čudi: Što je toliko čudno u vezi s ljubljenjem djece u usta, a ja s ove strane ekrana sliježem ramenima i nemam pravog odgovora osim: Meni je to čudno.

Naglasak je na meni. Jer tebi možda nije.

I sve je u redu dok to nije čudno djetetu, odnosno dok se obje strane uključene u izmjene nježnosti osjećaju sasvim lagodno.

David Beckham u više je navrata objavio fotografiju na kojoj ljubi svoju kćerkicu u usta. I kad je bila mala djevojčica i kad je već imala 10 godina. Mnogi su se na internetu tome čudili. Moja reakcija je bila: OK, al ja ne bih tako. Ali internetska pravedna družba odmah ih je išla uputiti u dijagnozu - to je bolesno, pisali su neki. Ista stvar dogodila se i kad je Victoria objavila fotografiju na kojoj ljubi dijete u usta.

Poanta je u tome da ne namećemo drugima što mi mislimo da je redu raditi s tuđim djetetom u vezi s temama koje su u domeni legalnog. Dakle, na nasilje valja i treba reagirati, ali na poljubac? Pa samo ju je nježno poljubio, dotakavši usnice.

Donekle sam sigurna da će se u jednom trenutku dijete i emotivno u tom smislu odvojiti od roditelja i neće više htjeti ljubiti u usta, ali što i ako se to ne dogodi? Možda je tuđi pojam intimnosti drugačiji od našeg.

Dijete "Marija, poljubi tetku Sonju. Hajde, ne budi nepristojna…" Nemojte tjerati djecu da grle i ljube druge ljude

Intimnost učimo od roditelja i okoline. Ako smo naučeni da je poljubac u usta nešto seksualno, tako ćemo ga i doživljavati. Poljubac u usta nije po defaultu nešto seksi.

Poljubac u usta kao nešto seksualno naš je koncept koji proizlazi iz društvenih i osobnih normi.

Kao što dojenje nije seksualno, ni poljubac u usta nije seksualan dok ga mi takvim ne obojimo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju