Riječ može raniti više od mača, kaže poznata uzrečica. To vrijedi i kada su u pitanju riječi koje govorimo sami sebi jer one mogu drastično utjecati na naše samopouzdanje.

Samopouzdanje se u psihologiji odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja.

Kada je riječ o vjeri u sebe, samopouzdanje ima dominantnu ulogu. Ono je uvjerenje da smo sposobni donositi odluke, svladavati izazove i razne zadatke, nositi se s promjenama, učiti, razmišljati. Sasvim je normalno da samopouzdanje varira, no nekad je ono samo kratkotrajno uzrokovano lošim raspoloženjem te ga treba razlikovati od dugotrajnog niskog samopouzdanja koje nas koči da napredujemo u životu.

Veliku ulogu u oblikovanju toga kako ćemo gledati sami sebe kroz prizmu samopouzdanja imaju rečenice koje govorimo sami sebi, i to bilo da ih izgovaramo naglas ili su dio našeg unutarnjeg monologa.

Tijekom 24 sata kroz ljudski mozak prolaze tisuće misli. Najveći dio njih odnosi se na nesvjesne misli koje su posljedica onoga u što smo vjerovali još kao djeca.

Ali želimo li zaista živjeti punim plućima, trebamo preuzeti odgovornost za svoj život i više ne kriviti događaje iz djetinjstva za ono što nam se sada događa. Može biti teško, ali nije neizvedivo.

Kako početi govoriti pozitivno o sebi?

Iako u nastavku navodimo tri koraka, svaki od njih zahtijeva duboko promišljanje i vrijeme. Kod svakoga će pojedini korak različito trajati. Neki će se možda s drugog opet vraćati na prvi i slično. I to je u redu. Svaka osoba ima svoj put i svoj vremenski okvir. Nemojte se uspoređivati s drugima.

1. Osvijestite kako ste

Prije nego što uopće krenete na put pozitivnog govora prema samome sebi, važno je da osvijestite kako ste trenutačno. Što je to što vas koči? Zašto na komplimente reagirate obrambenim stavom i opravdavanjem? Mislite li da su svi drugi bolje prošli u životu?

Kroz ljudski mozak tijekom 24 sata prolazi 80 tisuća misli.

Ovo nije laka vježba, ali je nužna. Lakše je okupirati svoj dan druženjima i obvezama, ali ako želimo poboljšati kvalitetu vlastitog života kojim nismo zadovoljni, prijekopotrebno je suočiti se s "čudovištem iz ormara".

Pogledajte se u ogledalo i odgovorite na spomenuta pitanja. Iskreno.

2. Napravite dva popisa

Idući korak koji se preporučuje napraviti jest stvaranje dva popisa. Na jednom ćete ispisati sva svoja negativna uvjerenja koja imate o sebi. Zašto? Zato jer ona drastično utječu na vaše samopouzdanje.

Sjednite na neko mirno mjesto i dajte si vremena. Važno je da budete detaljni i iskreni sa samim sobom. Kada sam prvi put radila tu vježbu, ispisala sam tek desetak uvjerenja.

Tek sam nekoliko mjeseci kasnije, kada sam je radila drugi put, osvijestila koliko sam zapravo bila neiskrena pred tim listom papira. U idućem pokušaju ispisala sam čak 47 uvjerenja koja su me kočila u privatnom i poslovnom životu. 47! Ispunila sam čitave dvije A4 stranice. Kada sam iskreno krenula prema sebi, nije bilo stajanja.

Potom pak slijedi drugi dio vježbe – sva ta negativna uvjerenja odnosno negativne rečenice koje imate o samome sabi sada zamijenite pozitivnima. Broj pozitivnih mora biti jednak broju negativnih. Dakle, u mom slučaju to je bilo 47 pozitivnih rečenica.

Primjerice, to može izgledati ovako:

Nikada nemam sreće u ljubavi.     Uvijek imam sreće u ljubavi.
Uvijek me svi napuštaju.               Svi uvijek ostaju uz mene.
Ništa mi ne ide od ruke.                Čega se god uhvatim, u tome dajem najbolje od sebe, a rezultati to prate.

Onaj stari popis možete spaliti na sigurnom mjestu poput umivaonika ili sudopera ili ga pak rastrgati na komadiće. Jedino što je nadalje važno jest drugi popis.

3. Okružite se pozitivnim afirmacijama

U pisanom ili zvučnom obliku okružite se pozitivnim rečenicama o sebi koje ste spominjali u prethodnom zadatku. Možete snimiti afirmacije na mobitelu pa ih slušati svako jutro dok perete zube ili prije spavanja. Također je dobro na vidljiva mjesta u domu staviti samoljepljive papiriće s pozitivnim afirmacijama.

Na početku će vam se sve to činiti čudno i neistinito, što je sasvim normalno.

Vaš je mozak desetljećima slušao jednu priču, a sada mu vi govorite drugu. No neuroplastičnost mozga odnosno sposobnost neuronskih mreža u mozgu da se mijenjaju rastom i reorganizacijom dovest će vas do toga da vam s vremenom novi način razgovora za sobom postane normalan. To će utjecati i na promjene u vašem okruženju, pa i na načine na koje druge osobe razgovaraju s vama.

Dajte si vremena i polako krenite na put novog razgovora sa samim sobom.

Jesen I nekoliko mjeseci dovoljno je za veliku promjenu: Odluke koje su mi promijenile život nabolje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju