Otkada znam za sebe, ljudi bi mi uvijek govorili kako sam tiha. Počevši od učiteljice u prvom razredu osnovne škole, koja je zbog toga zvala moju mamu na razgovor, preko poznanika, kolega s fakulteta i kasnijih potpuno nevažnih osoba pri prvom susretu. Bila sam tipična sramežljiva djevojčica i djevojka. Kada pak sada pogledam na svoj put, sa sigurnošću mogu reći da imam više samopouzdanja nego ikada prije. Dakako, to je još vrlo daleko od onoga kakvo imaju neke osobe koje susrećem, no za mene je mnogo.

Samopouzdanje se u psihologiji definira kao slika koju pojedinac ima o sebi, a temelji se na izgledu, sposobnostima, znanju, vještinama te vanjskim čimbenicima. Negativna iskustva drastično mogu utjecati na sliku koju imamo o sebi, a jednako tako i ono što o sebi slušamo od drugih.

Društvo u tome ima iznimno veliku ulogu. Smatramo li da se ne uklapamo u okvire koje društvo nameće, bilo da je riječ o izgledu, karijeri, zacrtanom putu od diplome, preko braka i zasnivanja obitelji do određene godine života, percepcija društva može srušiti naš pokušaj izgradnje samopouzdanja.

Samopouzdanje je slika koju imamo o samome sebi, a rezultat je brojnih vanjskih i unutarnjih čimbenika.

Negativni komentari također značajno utječu na to. Vratimo li se na moj slučaj, ništa mi nije bilo gore nego kada bi mi osobe koje me uopće nisu poznavale govorile da sam pretiha. I to je najčešće dolazilo do izražaja u većim skupinama.

Kada bih bila nasamo s nekim, razgovor bi naprosto tekao, no kada je tu bila uključena i treća osoba, obično bi njih dvije razgovarale, a ja slušala sa strane. I to ne zato što mi je bilo dosadno, nego zato što naprosto nisam znala kako se uključiti u razgovor, kako se osloboditi misli o tome da nisam zanimljiva, da nemam ništa pametno reći, da moje mišljenje ionako nije važno i da ne izgledam nimalo privlačno, pa ionako nikoga nije briga jesam li uopće tamo ili ne.

Takva razmišljanja itekako utječu na vaš život. Ponekad vas dovedu u situaciju da biste najradije odjurili doma, sakrili se ispod dekice i nikada više ne izašli. Propustila sam i pozive na druženja i nova iskustva jer je moja pozitivna slika o sebi bila jednaka nuli. I nikoga to nije živciralo više od mene. Srećom, iščitavanje literature i pohađanje kolegija iz područja psihologije pomogli su mi da malo-pomalo razbijem tu ljušturu, a upravo je nova godina idealna da i vi poradite na tome ako imate slično iskustvo.

Evo kako to napraviti.

OSVIJESTITE U ČEMU VAM NEDOSTAJE SAMOPOUZDANJA
Kada osjećate da vam nedostaje samopouzdanja, to ne mora biti nužno u svim područjima života. Primjerice, možda biste se željeli baviti novim sportom, no prva tri pokušaja „uvjerila“ su vas da niste talentirani. Dok se bez problema snalazite u situacijama s novim ljudima, možda je baš sport ono u čemu se osjećate vrlo nelagodno i nesposobno.

Ili ako ste odlični u svome poslu i svjesni ste toga, no kontakt s kolegama predstavlja vam noćnu moru te vam srce ubrzano lupa pri samoj pomisli na potrebu ostvarivanja kontakta s drugima, to je znak da vam na tom području nedostaje samopouzdanja.

Na list papira napišite sve ono što vam se sviđa na samome sebi.

SASTAVITE SVOJ RJEČNIK SAMOPOUZDANJA
Nakon što ste definirali svoje „slabe“ točke, okrenite se svemu onome dobrome što znate o sebi. Na list papira ili u mobilnu aplikaciju upišite sve ono što vam se sviđa na samome sebi. Razmislite o tome koje su vam komplimente udijelili drugi tijekom vašeg života, kao i o onome na što ste sami zaista ponosni.

Taj će popis biti vaš saveznik kada vam se bude činilo da je sve krenulo nizbrdo ili kada  vam se prije nekog važnog sastanka bude činilo da nemate pojma o čemu biste razgovarali s određenom osobom ili kako biste iznijeli svoje ideje.

PROSLAVITE MALE POBJEDE
Jednom kada krenete na put gradnje samopouzdanja, srest ćete se i s negativnim i pozitivnim situacijama, no važno je usredotočiti se na one pozitivne. Osvijestite (a možete i zapisati) što ste danas postigli, a da vam je do prije nekoliko dana ili tjedana bilo nezamislivo.

Bilo da ste nadređenim predložili novi autorski projekt, izdavačima poslali rukopis svoje knjige, izašli na kavu s kolegicom koju površno poznajte ili se ohrabrili odjenuti haljinu koju ranije nikada ne biste, slavite te male pobjede. Prepoznajte pozitivne pomake i neka vam oni budu vodič za dalje.

Slavite male pobjede u kojima je vidljivo da ste izašli iz zone ugode.

PREGLEDAJTE SVOJ ORMAR S ODJEĆOM
Iako odjeća nikako ne čini čovjeka, činjenica je da se sami sa sobom bolje osjećamo ako nosimo odjeću koja nam odgovara, koja naglašava naše prednosti, a skriva „nedostatke“. Osim toga, pojedinac se svakodnevno mijenja. Naš gubitak kilograma, napredak u karijeri, ostanak kod kuće s djecom, preseljenje na drugi dio svijeta u drugačiju klimu, kao i starenje utjecat će na našu potrebu za različitom odjećom.

Kada imamo odjeću koja odgovara našim potrebama i kada se u njoj osjećamo zaista snažno, to se preslikava i na našu sliku o sebi. Bit će nam lakše započeti razgovor s nepoznatom osobom, zatražiti povišicu, zauzeti se za svoja prava i naprosto iskoračiti iz zone ugode.

To nipošto ne znači da trebate baciti svoju odjeću i obnoviti garderobu od glave do pete. Naprosto birajte one komade u kojima se osjećate kao najbolja verzija sebe, a potom s vremenom ulažite u komade koji će vam trajati godinama.

BRINITE O DOTOKU POZITIVNE ENERGIJE
Dok smo u procesu gradnje samopouzdanja te smo u njegovoj početnoj fazi još vrlo krhki, i najmanja nas sitnica može izbaciti s puta. U vrijeme društvenih mreža to je lakše nego ikada prije. Pratimo namještene fotografije idealnih tijela i savršenih života. I jedan pogled na to dok je naš život u rasulu može nas izbaciti iz takta. I zato si učinite uslugu i prestanite pratiti osobe koje vas živciraju i bacaju u depresivne misli. I ja sam to učinila i preporodila se.

Otkada pamtim, svi su uvijek komentirali kako sam tiha. Pretiha. I to osobe koje me uopće nisu poznavale.

Okružite se pozitivnim mislima, pozitivnim ljudima i pozitivnim informacijama s interneta. Usredotočite se samo na svoj put, a sve ostale nerealne situacije s društvenih mreža naprosto pokušajte zaboraviti. I ne brinite o tome što kažu drugi ljudi. Slavite svoje male pobjede i napravite plan za najbolju verziju svoga života, a ne tuđega. Sretno!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju