Iako izgleda delikatno, nježno, sitno... biljka angelonija zapravo je prava izdržljivica za koju je poprilično jednostavno brinuti se. Podrijetlom je iz područja od Meksika do Argentine, karakterizira je obilje cvjetova, cvjeta cijelo ljeto, a u toplijim klimama cvjetanje se nastavlja i ujesen.

Galerija Iako izgleda delikatno, angelonija je izdržljiva biljka Angelonija Angelonijama odgovara boravak na izravnom suncu +6 Angelonija

Biljka naraste do 45 centimetara u visinu, a neke ljude njezin miris podsjeća na miris jabuke. Kako god, mirisom privlači pčele i leptire.

Cvjetovi cvatu u uspravnim klasovima, a mogu biti raznih boja, od plavkastoljubičaste preko bijele, plave i svjetloružičaste do dvobojnih cvjetova. Jednom kada procvjetaju, angelonije su uistinu upečatljiv prizor.

Angelonijama odgovara boravak na izravnom suncu Angelonijama odgovara boravak na izravnom suncu (Foto: Shutterstock)

Angelonijama odgovara boravak na izravnom suncu ili u laganoj sjeni. Preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo, ali mogu izdržati i kraću sušu, posebno ako je tlo ranije obogaćeno kompostom. Nije ih potrebno obrezivati.

Između zalijevanja pustite tlo da se osuši, a jednom mjesečno angeloniju nahranite gnojivom, ali nemojte pretjerivati. Previše gnojiva može dovesti do toga da proizvodi više lišća, a manje cvjetova.

U svakom slučaju, briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena, a bit će savršen šareni dodatak ljetnom vrtu.

Briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena Briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena (Foto: Shutterstock)

10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Ljetno cvijeće Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 4 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 5 +11 Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 6

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju