Ljeto je sezona opuštanja - veselimo se sladoledu, godišnjem odmoru i odbojci na plaži. No vrijeme potpune opuštenosti može biti i odlična prilika za rad na mentalnom zdravlju. Odmak od svakodnevnog života punog briga savršena je prilika za lagani ljetni reset. To je vrijeme tijekom kojeg možemo poraditi na sebi i postati bolja verzija sebe.

Galerija dm podcast o mentalnom zdravlju Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju +3 Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju

Upravo je vrijeme godišnjeg odmora trenutak da ostvarimo svoje potencijale, poradimo na svojim mislima i osjećajima, kao i na svom pogledu na svijet. Primjerice, možemo raditi na tome da se bolje osjećamo sami sa sobom kako bismo se ubuduće lakše nosili sa stresom ili neugodnim emocijama i bili spremni za produktivnu jesen.

U dm-ovu podcastu Mentalni ljetni reset za produktivniju jesen razgovara se o tome koliko smo u Hrvatskoj svjesni važnosti "mentalne higijene". Obično svi jedva dočekamo ljeto da se opustimo i malo odahnemo, no malo tko razmišlja o tome koliko je to fantastičan period da počnemo napokon raditi na sebi.

Svoje stavove o ovoj važnoj temi prenijeli su psihologinja Maja Vučić i Bruno Šimleša, diplomirani sociolog, autor knjiga popularne psihologije i kolumnist kojeg mnogi smatraju jednim od poznatijih hrvatskih promotora psihoterapije. Stručnjaci su razgovarali o mentalnom zdravlju i približili nam koliko je važno raditi na sebi tijekom ljeta.

Bruno objašnjava da u vrijeme godišnjeg odmora ne bismo trebali željeti nadoknaditi sve što smo propustili tijekom godine. Znamo kako se prvih nekoliko dana godišnjeg prvo prilagođavamo novoj lokaciji, zatim slijede dani odmora, a potom već razmišljamo o pakiranju za povratak. Ako smo cijele godine izgarali, radili s ljudima koje ne volimo, to kratko vrijeme godišnjeg neće nam biti dovoljno da napunimo baterije. Bruno je zaključio kako bi bilo idealno misliti na sebe i na svoje potrebe prije negoli potpuno istrošimo baterije.

Kako napuniti svoje baterije?

Šimleša u podcastu ističe kako je važno razmišljati o tome kako da danas napunimo svoje baterije, kako se možemo nagraditi, u čemu uživati – dakle ne trebamo razmišljati samo o tome što moramo raditi već i o tome što želimo raditi. Danas, nažalost, pristajemo živjeti u stresu i prihvaćamo ga kao normalnu pojavu. Umjesto toga, bilo bi sjajno kada bismo si tijekom cijele godine svaki tjedan priuštili nešto u čemu istinski uživamo, bez čekanja na onih nekoliko tjedana godišnjeg odmora ljeti.

Bilo bi idealno prije nego što nam život opali šamar preispitati same sebe što nas može razveseliti. "Ja smatram da trebam raditi ono u čemu sam dobra, u čemu uživam", kaže prof. Maja.

Bruno u podcastu ističe da ako ljude veseli rad u vrtu, pjevanje, ili samo meditacija, važno je pronaći to nešto i raditi to za sebe. Ne treba živjeti čekajući da se sve u životu savršeno poklopi jer se nikad neće savršeno poklopiti i treba samo – živjeti.

Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Foto: Getty Images

Glavna je poruka podcasta da smo savršeni sa svim svojim nedostacima, da je svaka osoba unikat. Ponekad bi bilo dobro ugledati se na djecu, djeca se igraju igračkama koje vole, koje im se sviđaju, a mi odrasli i dalje radimo nešto što ne želimo, što ne volimo i tako se emotivno praznimo.

Kako se oduprijeti izazovima društva za savršenstvom?

U podcastu se razgovaralo i o izazovima današnjeg društva da u svemu treba biti uspješan, perfektan, da djeca trebaju biti odlikaši te kako često sami sebe opteretimo previsokim očekivanjima.

Terapeutkinja Maja istaknula je da danas trebamo pomoći ljudima da se mentalno resetiraju, da budu najbolja verzija sebe za sebe same i da ljeto uistinu shvate kao razdoblje preporoda.

Ljudi se često pitaju trebamo li izražavati emocije, a stručnjaci se slažu: trebamo. Dakle, ako smo tužni, plačimo, ako smo sretni, skačimo od veselja. Bruno objašnjava da bismo trebali normalno i spontano izražavati sve svoje emocije, možemo birati kako ih, kada i kome izraziti.

Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Foto: Getty Images

Kolumnist napominje da nas djeca izvrsno uče kako izraziti emocije. Ako su ljuti, pokažu to, ako su sretni, također to iskažu. Postoji pretpostavka da su muškarci slabi ako plaču, a da su žene koje se naljute histerične, no pristojno je izraziti svoje emocije, nepristojno ih je gutati, zaključuju gosti podcasta.

Kako si pomoći kad dođemo do trenutka izgaranja?

Ono što svi možemo napraviti prije tog dugo očekivanog godišnjeg odmora jest smanjiti svoja očekivanja i dopustiti sebi godišnji odmor. Maja kaže da obitelji često odu na godišnji odmor pa onda i tamo imaju očekivanja: što sve žele obići, nametnu si obvezu da mora biti poučno, dinamično. U redu je da nas ne peče savjest ako samo želimo ležati i odmoriti se od svega.

Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Na godišnjem odmoru brinite o mentalnom zdravlju Foto: Getty Images

Gdje god da jesmo, važno je osigurati si mir jer nismo ni svjesni koliko smo izloženi stalnim podražajima - kroz glazbu, promet, mobitel i društvene mreže i sve to ponekad treba isključiti i biti sam sa sobom.

U dm-ovu podcastu poslušajte što su još savjetovali Bruno i Maja i kako iskoristiti ovo ljeto za ono što volimo i napuniti baterije. Rad na sebi bi trebao biti dio svakodnevne rutine kako bi mnoge nepogodne situacije bolje podnijeli, posebno kad se vratimo s godišnjeg odmora i ponovno ušetamo u svoju užurbanu svakodnevicu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju