Srpanj je sa sobom, očekivano, donio visoke temperature, a ako je suditi prema onome što smo dosad vidjeli, ljeto će biti vruće, ali stvarno vruće.

Iako će mnogi, unatoč svim"poteškoćama" koje nosi plus 38 stupnja Cellzija, uvijek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred ugodnijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se - i znati kako se rashladiti.

Toplinski udar nešto je što moramo ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato je, kako smo već spomenuli, bitno znati rashladiti se.

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" točke na tijelu.

Ovaj koristan trik brzo djeluje i spašava na plus 40 stupnejva Celzija. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetit ćete olakšanje. Točke na koje trebate stavljati pritisak, odnosno nasloniti hladne predmete su:

  • gležnjevi
  • iza koljena
  • zglobovi
  • mjesto savijanja lakta
  • vrat
  • sljepoočnice

Zašto su te točke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, radi se o mjestima koja su pulsne točke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su krve žile blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine žila brže se spušta temperatura.

Međutim, vrat i zapešća nisu jedine pulsne točne na tijelu (iako su vjerojatno najučinkovitije). I druga spomenuta mjesta također spadaju u tu kategoriju i iz istog su razloga točke pritiska.

Koju ćete točku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, ovisi o vašoj aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Primjerice, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo "kuhate" na kauču, možete staviti pritisak na gležnjeve, koljena i druge spomenute točke. S obzirom na to da se ne krećete, možete primjerice umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena - neki preporučuju da se led na spomenute točke stavlja po minutu, ali dogovora u tom pitanju nema. Vi u svakom slučaju radite ono što vam se čini ugodno. Također, pazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led, kako je spomenuto, omotajte u ručnik ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rješenje i stopostotni lijek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć. U nastavku donosimo još  nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se rashladite na najvećim vrućinama.

1. PIJTE PUNO, PUNO VODE

Počinjemo sa savjetom koji je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvijek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna. Hidratacija je ključna kada tijelo pokušava održati zdravu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neugodno, također je način na koji se tijelo hladi.

Iako je gotovo svaka tekućina bolja od nikakve tekućine, imajte na umu da ništa nije dobro kao voda. Pripazite i da ne pijete previše kave, ona je diuretik i može imati dehidrirajući učinak.

Voda s ledom i limetom Voda s ledom i limetom (Foto: Pexels@Nadi Lindsay)

2. IZBJEGAVAJTE IZRAVAN BORAVAK NA SUNCU OD 10 DO 17 SATI

Od 10 do 17 sati pokušajte izbjegavati boravak na izravnom suncu, a posebno između 11 i 14 sati jer se radi o periodu kada je najveća mogućnost za dobivanje opeklina od sunca.

Ograničavanje izloženosti suncu u spomenutim periodima ograničit će i šanse za pregrijavanje. Ako tijekom tog vremenskog razdoblja ne možete izbjeći boravak na suncu, pobrinite se za zaštitu i da vaša odjeća bude prikladna.

3. PRIKLADNO SE ODJENITE

Nosite široku, prozračnu odjeću od pamuka i obuću u kojoj vam se noge neće znojiti. Šeširi su također dobar izbor za ljetne vrućine i pomoći će vam da se rashladite. Sunčane naočale zaštitit će pak vaše oči od UV zraka.

4. JEDITE LJUTU HRANU

Iako zvuči nelogično, istinito je - ljuta hrana zapravo će vam pomoći da se rashladite. Ona pojačava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a kako smo već napisali, znojenje je proces kojim se tijelo hladi.

5. JEDITE LEDENE LIZALICE

Omiljeni način rashlađivanja kad ste bili dijete i sada vam može pomoći. Ništa se nije promijenilo i ledene lizalice mogu vam pomoći da se osvježite. Možete ih raditi s lubenicom, šumskim voćem, malinama...

Samo odaberite omiljeni sastojak, pripremite lizalice i bit ćete sretni što ih imate u trenutku kada se temperatura približi 40 Celzijevih stupnjeva.

6. NAPRAVITE SMOOTHIE

Ledene lizalice nisu vam omiljene? Nema problema, i hladni smoothie pomoći će vam da se rashladite i održati vas hidratiziranim. Sigurno imate neku svoju omiljenu kombinaciju, a lubenica je idealan dodatak u ljetnim mjesecima.

7. JEDITE VIŠE SALATE

Sigurno vam svakodnevno paljenje pećnice nije omiljena aktivnost u ljetnim mjesecima. Iako nećete odustati od kuhanja, u najtoplijim danima pokušajte se što češće počastiti hladnom salatom umjesto primjerice hamburgerom. Ona će vas osvježiti i rashladiti.

Slika nije dostupna Izbjegnite je! Greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine Ventilator Mali i djelotvoran: Tri ideje uz koje će ventilator još više rashladiti prostoriju Vrućina Preživljavanje na 35+: Pet trikova za rashlađivanje kada nema klime

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju