Bol u leđima često je i posljedica nošenja torbe. Leđa vas mogu boljeti ako nosite pretešku torbu, odnosno ako torba teži više od 10 posto od vaše težine, ali i ako nosite krivu torbu. Doznajte koji je model torbe najbolje nositi ako vas bole leđa

Bolna leđa muče sve više žena, a jedan od čestih uzroka je nošenje preteške torbe. Ženske torbe postaju sve teže i teže, a s time raste i broj žena koje muče bol u leđima.

Leđa vas mogu boljeti ako nosite pretešku torbu, odnosno ako torba teži više od 10 posto od vaše težine, ali i ako nosite krivu torbu

Osim što bismo redovito trebali čistiti torbu od nepotrebnih stvari, postoji i određeni model torbe koji je najbolje nositi ako vas bole leđa. Riječ je o modelu s dugim remenom koji se stavlja poprečno preko prsa i leđa. Ne možete li se pak odreći torbe na jedno rame, ili volite torbe s kratkom ručkom, nosite je tako da svakih 20 minuta promijenite rame, odnosno ruku. Naime, nosite li duže vrijeme torbu samo na jednom ramenu, to će uzrokovati iskrivljenje kralježnice i na kraju bol u leđima.

'Često se misli da osobe s iskrivljenom kralježnicom trebaju torbu nositi na onom ramenu koje je u višem položaju. To nije točno, obzirom da zadržavajući torbu na jednom ramenu još više asimetrično opterećujemo mišiće trupa i ramena, a trup krivimo zanoseći se tijelom u suprotnu stranu. Na taj način trajno remetimo statiku trupa', napominje specijalist ortoped, dr.sc. Hrvoje Klobučar.

Muči li vas bol u leđima, pomoći vam može i idućih 5 savjeta:

1. Nosite što manju torbu. Što veću torbu imate, to ćete više stvari nositi u njoj. U torbi nosite samo ono što vam zaista treba, a ostalo ostavite kod kuće. Imajte na umu da bol u leđima ne uzrokuje jedan veliki predmet koji nosite u torbi, već najčešće puno manjih nakupljenih predmeta.

'Ipak, torbice na dugom remenu često su puno nezgodnije od možda većih torbi na kraćem remenu. Važno je da pri nošenju torbe na jednom ramenu ta torba bude stabilizirana, osobito uz pomoć nadlaktice i lakta, kako ne bismo zadržavali torbu na ramenu krivljenjem tijela', savjetuje dr. Hrvoje Klobučar, specijalist ortoped u bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.

2. Izaberite torbu s debljim remenom. Tanki remen može se urezati u rameni mišić i tako izazvati probleme.

3. Nosite ruksak. Ruksaci više nisu samo za djecu, već su postali i modni dodatak za odrasle. Iskoristite taj trend ne samo kako biste izgledali kul i urbano, nego i kako biste vašim leđima pružili najbolje jer se kod ruksaka težina ravnomjerno raspoređuje na tijelu. Pripazite i kako nosite ruksak.

Kada stavite ruksak na leđa, podesite ga tako da bude što više na leđima. Vrh ruksaka trebao bi biti u razini s velikom kosti koju osjetite u donjem dijelu vrata. Što jače stegnite naramenice od ruksaka, to bolje jer će vam ruksak biti više uz tijelo i tako ćete imati osjećaj da je lakši nego što zaista je.

4. Nosite različite torbe za različite namjene. Umjesto da nosite sve u jednoj torbi, dajte svakoj torbi određenu namjenu i koristite je za to: torbu za posao, torbu za teretanu, torbu za dječje stvari, itd.

5. Budite minimalist.
To je najbolje što možete napraviti za svoja leđa. Ne nosite ono što vam ne treba te izaberite torbu s kojom će pritisak na leđa biti minimalan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju