Dani su u godini kada je dozvoljena primjena pirotehnike drugog razreda, a unatoč tome što je upotreba pirotehničkih sredstava kao što su petarde i redenici zabranjena, slučajevi ozljeda, pa i onih težih, od njihove upotrebe i dalje su neizbježni. Prim. dr. Zoran Barcot dao je savjete kako spriječiti i prevenirati ozljede od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Na sreću, zakonska regulativa ove godine zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredstava kao što su petarde i redenici i na taj način se nadam da će i kućni ljubimci, ali i djeca biti manje ozlijeđeni i manje traumatizirani, kaže prim. dr. Zoran Barcot, dugogodišnji voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb. Loše djelovanje pirotehnike posljedica je djelovanja toplinske energije i eksplozivnog djelovanja pirotehničkih sredstava pa su samim tim i ozljede takvog tipa.

Najčešće se radi o opeklinama prvog i drugog stupnja, nekad i trećeg, te o razderotinama i ozljeđenjima tkiva kože, potkože, nekad i kostiju, a zna se dogoditi i otrgnuće i dijelova prstiju i čitavih prstiju pa i čitave šake, kao što smo nedavno imali slučaj.

Pirotehnika nije igračka. Pirotehnika je eksplozivno sredstvo koje, u rukama maloljetnika koji ju ne bi smjeli koristiti ili je koriste na način koji je neprimjeren preporukama koje su napisane na poleđini svakog sredstva, može uzrokovati i trajne posljedice i invaliditet. Najčešće stradaju šake, prsti, lice, oči, a u čitavoj toj priči može se dogoditi i gubitak pojedinog organa, upozorava dr. Barcot koji je dao i savjete kako spriječiti i prevenirati ozljede od pirotehničkih sredstava.

Slika nije dostupna I njima je Božić: Humanitarna akcija za pomoć beskućnicima u vrijeme blagdana

1. Edukacija o mogućnim posljedicama rukovanja pirotehničkim sredstvima svakako je na prvom mjestu.

2. Nabavka pirotehničkih sredstava mora biti prema zakonskoj regulativi, kao i njihova primjena.

3. Izbjegavati primjenu u zatvorenim prostorima. Najbolje da djeca, koja se zajedno s njihovim roditeljima ne mogu suzdržati od korištenja pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, to rade u prisutnosti roditelja, odnosno najbolje da sami roditelji koriste pirotehnička sredstva, a da djeca budu pasivni promatrači.

Nikako se ne bi smjelo manipulirati s pirotehnikom na način da se vadi barut iz pojedinih pirotehničkih artikala i da se stvaraju neke svoje kombinacije koje mogu biti ne samo opasne po dijelove tijela nego i po ljudski život, napominje.

Slika nije dostupna Teško je biti sam kad nas se obasipa slikama sretnih obitelji. Još je teže imati obitelj, a osjećati se usamljeno.

U hitnoj kirurškoj ambulanti Klinike za dječje bolesti Zagreb svake godine prime između 15 i 20 pacijenata, no ističu kako je primjetan pad ozlijeđenih što je vjerojatno i zahvaljujući boljoj edukaciji i prosvjećenosti ljudi, ali i akciji Mir i dobro hrvatske policije u kojoj dječja klinika zajedno sudjeluje te broj ozlijeđene djece svake godine polako pada.

Nadam se da će ovi blagdani proći u mirnom ozračju i da će broj teško ozlijeđenih biti što manji. To nam je zapravo glavni cilj, zaključuje primarijus Zoran Barcot.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju