Odavno više ne živimo u vremenu u kojem se nakon stjecanja diplome odmah dobio posao te se na istome radnome mjestu moglo ostati sve do mirovine. Tržište rada mijenja se brže nego ikada, a u skladu s time moraju se mijenjati i naša znanja i vještine.

Danas je više nego ikada prije nužno ulagati u sebe i istaknuti se među brojnim drugim ljudima iz iste struke ili istog sektora poslovanja, neovisno o tome čime se bavimo.

Srećom, to je ujedno i lakše nego ikada prije zahvaljujući tehnologiji, ali i brojnim tečajevima i usavršavanjima koja se nude diljem Hrvatske i svijeta.

Jednako je važno razvijati svoje meke vještine poput interpersonalnih i komunikacijskih, ali i one koje su vezane uz obavljanje određenog posla. Upravo će vas to dovesti do napredovanja u poslu ili pak potpunog zaokreta karijere.

Evo kako to postići.

1. Identificirajte što želite
Prije nego što uopće krenete u savladavanje novih vještina, važno je da sami sebi objasnite što uopće želite postići. Želite li ih steći kako biste se mogli natjecati za promicanje na odgovornije radno mjesto od onog na kojem ste sada? Ili ste pak shvatili da se ne možete više ni zamisliti na karijernom putu za koji ste do prije nekoliko godina mislili da je sve što želite u životu?

Odavno više ne živimo u vremenu u kojem se nakon stjecanja diplome odmah dobio posao te se na istome radnome mjestu moglo ostati sve do mirovine. Tržište rada mijenja se brže nego ikada, a u skladu s time moraju se mijenjati i naša znanja i vještine.

Kada sami sebi pojasnite gdje se trenutno nalazite, otkrijte što morate naučiti kako biste mogli poduzeti sljedeći korak.

2. Pronađite mentora
Koliko god vjerovali u to, nitko ne može uspjeti sam, pogotovo kada smo tek na početku određene karijere. Moramo uz sebe imati osobu koja posjeduje mnogo više znanja i vještina od nas, koja je na karijernoj ljestvici nekoliko stepenica više nego što smo mi trenutno i koja će biti spremna svoje znanje prenijeti na nas. Sve se to krije u mentorima.

Bilo da je riječ o mentorstvu u odgojno-obrazovnim ustanovama, medijskim kućama, bolnicama, frizerskim salonima ili korporacijama, dobar mentor ili mentorica od presudne je važnosti za naš daljnji uspjeh.

Dobar mentor učinit će da zavolimo neki posao, no čak i ako vam mentor nije dodijeljen u nekom hijerarhijskom lancu, budite proaktivni i sami pronađite osobu kojoj se divite, a potom nastojte saznati kako je došla do svoje pozicije.

3. Volontirajte
Iako vam se možda na prvi pogled čini da volontiranje i stjecanje vještina za određeni posao nemaju veze jedno s drugim, oni su u itekako uskoj vezi. Naime, ako želite doći do nekog posla za koji trenutno još nemate kvalifikacije, pažnju poslodavca privući ćete volontiranjem.

Bilo da se radi o volontiranju u nekoj udruzi koja je vezana za vaš željeni posao, volonterskom pisanju za internetske portale ili nečemu trećem, to je prilika da se dokažete. Osim toga, tako ćete značajno proširiti svoju mrežu kontakata, savladati nove vještine i biti spremniji za napredovanje.

4. Potražite internetske tečajeve
Kako smo već spomenuli, danas je lakše nego ikada unaprijediti svoje vještine, a za to je zaslužna tehnologija. Tako vrlo lako možete pronaći tečajeve koji vas zanimanju i na njima sudjelovati iz udobnosti svoga doma.

Jednako je važno razvijati svoje meke vještine poput interpersonalnih i komunikacijskih, ali i one koje su vezane uz obavljanje određenog posla.

Tu su stranice kao što su Coursera, Udemy, Lynda, Skilshare i mnogi drugi. Na nekima od njih tečajeve možete pratiti i potpuno besplatno, no tada će izostati dobivanje certifikata po završetku tečaja. Ipak, steći ćete znanje koje vam nitko ne može oduzeti. S druge strane, u prosjeku za 500 kn možete dobiti i potvrde o završenom tečaju te ih pridodati svojem životopisu.

5. Pohađajte tečajeve licem u lice
Iako su internetski tečajevi sjajni, pojedincima je ipak teško redovito se njima baviti, čak i ako su ih platili. Naime, nitko ih ne kontrolira, često izostaje govorna komunikacija (iako možete biti u kontaktu s predavačima putem e-pošte), a nerijetko ljudi i zaborave na rokove koji se nalaze negdje tamo u virtualnom svijetu.

Ako nailazite na takve poteškoće, za vas je fizičko pohađanje tečajeva, odnosno tečajeva licem u lice. Tako ćete iz prve ruke moći upijati znanje, moći postaviti dodatna pitanja, lakše pronaći mentora, a ako budete zaista dobri, možda vam se pruži i prilika za posao. U konačnici, umreženost je jako važna.

Pročitajte i o besplatnim internetskim platformama uz koje svakog dana možete naučiti nešto novo.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju