Kratke traper hlače mnogima su omiljen dio garderobe u ljetnim mjesecima. Riječ je fleksibilnom modnom komadu koji se može kombinirati na različite načine – uz crop topove, obične pamučne majice, bluze i sakoe, kao uz sandale, tenisice ili pak čizme dugih sara.

Galerija Evolucija kratkih hlačica od trapera - 10 Evolucija kratkih hlačica od trapera - 5 Evolucija kratkih hlačica od trapera - 6 +5 Jessica Simpson utjelovila je Daisy Duke u filmskoj preradi iz 2005.
Iako je traper “izumljen” oko 1700 godine u franuskom Niemesu, a traperice su se počele nositi krajem 19. stoljeća, mini varijanta ovih hlača ima realtivno kratku prošlost. Zapravo nitko sa sigurnošću ne zna tko je prvi uzeo škare u ruke i napravio kratke hlače od trapera.

U tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama prošlog stoljeća s prijezirom se gledalo na one koji su nosili kratke hlače bez obzira na spol, a ljudima je često bio zabranjen ulazak u ugostiteljske objekte ako su pokazivali golu kožu natkoljenica i bedara.

U šezdesetim godinama kratke su se hlače sve češće mogle vidjeti i na malim ekranima, a sedamdesetih su godina one od traper materijala postale nezaobilazan modni komad na glazbenim pozornicama punk i rock izvođača. Evolucija kratkih hlačica od trapera - 3 Kratke hlačice nekad su se smatrale nepoželjnim odjevnim komadom (Foto: Getty Images / Profimedia.hr) Patty Smith, primjerice, nosila je odrezana traperice na svojim nastupima, a najčešće ih kombinirala s predimenzioniranim majicama i najlonkama.

Veliku popularnost među svim slojevima društva kratke hlače od trapera doživjele su u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Za to je prvenstveno zaslužna glumica Catherine Bach iz televizijske serije "The Dukes of Hazzard" koja se emitirala od 1979. do 1985. godine.

Catherine je u seriji tumačila nestašnu Daisy Duke koja se sa svojom braćom često našla u problematičnim situacijama. U zajedničkim obiteljskim avanturama često je nosila upravo odrezane traperice, zbog čega su se u američkoj pop kulturi često počele nazivati Daisy Dukes. Evolucija kratkih hlačica od trapera - 5 Glumica Catherine Bach proslavila je vruće hlačice od trapera (Foto: Getty Images / Profimedia.hr)

S obzirom da su bile iznimno kratke američka televizijska kuća CBS na kojoj se serija emitirala, inzistirala je da glumica ispod njih nosi najlonke u boji kože kako ne bi šokirala javnost svojom izazovnom garderobom.

Velike modne kuće u devedesetima su počele raditi svoje verzije kratkih hlača od trapera, a danas su sveprisutne u svim slojevima društva – novi modeli mogu se kupiti u supermarketima, kao i u trgovinama s odjećom visoke mode.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako su žene kroz povijest nosile kratke hlače od trapera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju