Prilikom kreiranja doma ili preuređenja bitno je poštovati arhitektonska pravila i stvarati prostor koji odgovara određenim estetskim kriterijima, ali isto tako imati na umu i činjenicu da ćete upravo u ovom interijeru provoditi najviše vremena. Zašto je to bitno? Dom može značajno utjecati na čitav organizam, pa tako i na mentalno zdravlje, pa je bitno kreirati ga tako da maksimalno poveća kvalitetu života i wellbeing.

Kako bi dom bio sretniji, odnosno njegovi ukućani zadovoljni, bitno je ne samo da je lijep, već i da povoljno utječe na zdravlje. Potragu za srećom treba započeti od zdravlja jer je ona djelomično predodređena hormonima koji se nalaze u ljudskom organizmu. Wellbeing i mentalno zdravlje faktori su od iznimne važnosti u modernom stilu života ispunjenom stresom, a jedan od glavnih čimbenika koji utječe na njih je sunčeva svjetlost.

Važnost svjetlosti u ljudskom životu je nešto što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D, čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina, odnosno “hormona sreće” u tijelu te razini melatonina, koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

PR PR Foto: PR

Zato je važno svjetlost unijeti u svoj dom u maksimalnoj količini, s obzirom na njezin utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing. Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX.

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu, pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Jedna od najvećih prednosti krovnih prozora, u usporedbi s vertikalnim, je ta da propuštaju puno više svjetla u interijer što znači da su ukućani svakodnevno izloženi većoj količini svjetlosti i njezinim benefitima.

PR PR Foto: PR

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing. Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina.

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

PR PR Foto: PR

Utjecaj dnevne svjetlosti na svakodnevicu i mentalno zdravlje puno je veći nego što smatramo, zato je tvrtka VELUX odlučila napore uložiti ne samo u proizvodnju prozora koji utječu na wellbeing, već i dizanju svijesti o važnosti svjetla za mentalno zdravlje i osjećaj sreće. Iako je ljudski organizam iznimno složen sustav, postoje jednostavni načini kako utjecati na njega i učiniti ga što zdravijim i - sretnijim, a možete početi od vlastitog doma!

Advertisement

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju