Dugotrajno sjedenje u neispravnom položaju, spavanje na lošem jastuku i stres tri su najčešća problema zbog kojih osjećamo bol u predjelu vrata. Ta se bol može eliminirati uz pomoć ovih savjeta

Jaka bol u predjelu vrata simptom je bolesti poput artritisa ili pogoršavanja neke prijašnje trzajne ozljede. U tim slučajevima važno je posjetiti liječnika kako bi uz pomoć pretraga otkrio pravi uzrok te ponudio odgovarajuću terapiju.

Blaga vratobolja je sve češća pojava u današnjem svijetu, a može se prepoznati po umoru i ukočenosti vratnih mišića do kojih dolazi zbog dugotrajnog sjedenja u istoj pozi (pred računalom ili televizorom), spavanja na lošem jastuku i madracu, ali i zbog stresa.

Želite li se riješiti takve boli, isprobajte jedan od sljedećih savjeta:

Eterično ulje mažurana i lovora uklanja bol u napetom vratu i ramenima, te se preporučuje za aplikaciju na kožu.

1.  Nabavite anatomski jastuk
Odgovarajući madrac i anatomski jastuk važan su preduvjet za ugodan, miran i zdrav san u kojem će se tijelo napuniti energijom za novi dan. Ležanje na anatomskom jastuku osobito se preporučuje osobama koji spavaju na boku ili leđima jer zbog svoje konstrukcije drži vratne kralješke 'pod kontrolom'. Otkrijte ovdje koliko često trebate mijenjati jastuk u svojem domu.

2. Jutro započnite laganim rastezanjem

Vratne mišiće je potrebno istegnuti svaki dan kako bi spriječili bolove u ovom dijelu, a koji su posljedica lošeg držanja. Vratobolja koja se ne rješava na odgovarajući način može dovesti do 'kvrga' u mišićima ili miogeloze. One smanjuju pokretljivost vrata, a mogu ih riješiti tek bolne masaže.

3. Masirajte se eteričnim uljima
'Jedno od najsigurnijih eteričnih ulja za uklanjanje boli u vratu i ramenima je ono mažurana (Origanum majorana),' savjetuje aromaterapeut Saša Radulović, te dodaje 'Osim što blokira prijenos boli u središnjem živčanom sustavu, mažuran se koristi i kod psihosomatskih tegoba, odnosno za uklanjanje napetosti u ramenima iza koje se skriva emocionalna napetost i stres.'

'Jak spazmolitik i analgetik među eteričnim uljima svakako je i lovor (Laurus nobilis),' kaže voditelj udruge za aromaterapiju 'Anais de Moras'. 'Lovorovo ulje je odličan izbor za bolni vrat, ali i za za općenitu njegu tijela nakon napornih treninga, vježbanja i dugi šetnji.' Saznajte što sve liječi eterično ulje tamjanovac.

Recept Saše Radulovića za mješavinu eteričnih ulja protiv bolova u vratu:
Sastojci:

30 ml biljnog ulja makadamije
20 kapi eteričnog ulja lovora
10 kapi eteričnog ulja zimzelena
20 kapi eteričnog ulja gorke naranče (petitgraina)

Kako koristiti?
Utrljati mješavinu na bolno i ukočeno mjesto, u tankom sloju, od dva do tri puta na dan. Eterično ulje zimzelena (Gaultheria procumbens) rješava bolne mišiće i grčeve u tijelu (leđima), no treba biti oprezan i ne pretjerati s količinom koja se koristi zbog njegovog aktivnog sastojka metil salicilata.

Ovakva mješavina za aplikaciju na kožu pruža trenutno olakšanje bolova povezanih s glavoboljom, menstrualnim tegobama, ukočenim mišićima (kod intenzivnih fizičkih aktivnosti) te generalno kod mišićnih grčeva i bolova vratne kralježnice.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju