Početak proljeća i Uskrs mnogima su povod za veliko, temeljito čišćenje doma, a to zasigurno uključuje i čišćenje tepiha. Tijekom vremena, pa i uz redovito usisavanje i pranje, na tepihu se mogu nakupiti mrlje i ostaci prljavštine, a Mark Tarbox, vlasnik tvrtke Best Carpet Cleaning Experts dao je savjete kako tepih održavati besprijekorno čistim.

1. Mrlje od krvi nikada nemojte ribati
Mrlju od krvi nemojte odmah pokušati oribati jer će tako samo još dublje ući u tepih. Umjesto toga, lagano tapkajte po mrlji s krpom, papirnatim ručnikom ili spužvom na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje. Na taj način sredstvo će upiti mrlju.

Također, uvijek tapkajte od vanjskog ruba mrlje prema sredini jer u suprotnom možete još više zamrljati tepih.

Alkoholni ocat djeluje i kod čišćenja mrlja s tepiha

2. Gazirana vode djeluje, ali uz pravilno korištenje
Gazirana voda riješit će mrlje od piva ili vina na tepihu, ali treba je znati pravilno koristiti. Prvo, nanesite gaziranu vodu na čistu krpu i namočite njome mrlju da se upije. Ako mrlja postane svjetlija, ponovite postupak s još gazirane vode.

Ako to ne uspije, napravite mješavinu u omjeru 1:1 alkoholnog octa i vode i uspite ju u bocu sa špricom. Poprskajte zamrljano područje otopinom te ostavite 10 do 15 minuta da se upije. Zatim pritisnite čistu, suhu spužvu na to područje kako bi upila sredstvo za čišćenje i otopljenu mrlju. Po potrebi ponovite postupak dok mrlja u potpunosti ne nestane.

Kada ste uklonili mrlju isperite to mjesto čistom, toplom vodom. Pređite četkom po tepihu kako biste niti tepiha vratili u pravilan smjer. Na kraju, stavite nekoliko bijelih papirnatih ručnika na očišćeno područje i pritisnite ih s nečim teškim, poput knjige ili telefonskog imenika. Ručnici će upiti vlagu iz tepiha; ostavite ih da stoje sve dok tepih ne bude suh, obično oko jedan dan.

Ocat Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije

3. Pjena za brijanje za sve mrlje
Pjena za brijanje smatra se najboljim sredstvom za čišćenje svih vrsta mrlja. Nanesite ju direktno na mrlju i ostavite da djeluje oko trideset minuta. Nakon toga istapkajte mrlju sa suhom bijelom krpom. Na kraju pošpricajte zamrljano područje s mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 te prebrišite suhom krpom.

4. Rješenje za žvakaću gumu
I žvakaća guma može završiti na tepihu, a rješenje za ovaj problem pronaći ćete – u zamrzivaču. Uzmite nekoliko kockica leda i pritisnite ih na zalijepljenu žvaku 30 do 40 sekundi. Kada se žvakaća stvrdne pomoću žlice je podignite te škarama ili oštrim nožem izrežite niti tepiha što bliže žvaćakoj gumi. Izrežete li samo malo niti, to mjesto se neće niti primijetiti.

Slika nije dostupna Pet velikih grešaka koje radimo kad usisavamo

5. Deterdžent za suđe za masne mrlje
Masne mrlje teško je ukloniti s tepiha, ali tajna je u tome da koristite odgovarajuće sredstvo i tehniku. Nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa koje dobro otapa masnoće uspite u čašu tople vode. Lagano promiješajte kako bi se deterdžent rastopio. Otopinu ulijte u bocu sa špricom i natopite njome mrlju. Zatim je istapkajte s bijelom krpom ili papirnatim ručnikom. Ovisno o veličini i starosti mrlje, možda ćete ovaj postupak morati ponoviti više puta.

6. Stvrdnuti vosak uklonite pomoću pegle
Ako vosak svijeće kapne na tepih brzo će se stvrdnuti i primiti za vlakna. Tarbox preporučuje da ponovno zagrijete vosak do polu-tekućeg stanja kako biste ga uklonili. Bijelu krpu stavite preko pegle (bez korištenje pare), a zatim pritisnite peglu na vosak dok se ne otopi. Nožem za maslac ostružite omekšani vosak.

Slika nije dostupna Trik od 10 kuna za najlakše čišćenje kuhinjskih i kupaonskih fuga

7. Hidrogen peroksid za osušene mrlje od krvi
Za početak, osušenu mrlju omekšajte s mješavinom vode i blagog deterdženta. Zatim nožem za mazanje ostružite mrlju s tepiha, što više je moguće. Na preostalu mrlju direktno nanesite hidrogen peroksid koji će se u kontaktu s krvlju početi pjeniti i šištati. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim istapkajte bijelom pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima.

8. Organsko sredstvo za mrlje od kućnih ljubimaca
Kućnim ljubimcima možete se dogoditi "nezgoda" na tepihu, a Tarbox za takve mrlje preporučuje korištenje organskih sredstava, radije nego kemijskih. Sredstvo pošpricajte direktno na mrlju, a vjerojatno ćete morati malo ribati da biste u potpunosti uklonili mrlju i miris.

Potom obrišite suhom bijelom krpom ili papirnatim ručnicima. Sredstva za čišćenje bez toksičnih sastojaka mogu se koristiti i za odstranjivanje drugih vrsta mrlja, uključujući mrlje od kave i umaka.

Žena čisti kupaonicu 10 pravila čišćenja doma najvećeg majstora za čistoću

9. Uklanjanje bombona
Imate li djecu, velika je vjerojatnost da će prije ili kasnije na tepihu završiti i slijepljeni bombon. Pokušajte prvo bombon ostrugati pomoću noža za mazanje. Zatim namočite spužvu u vodu kojoj ste dodali blagi sapun pa namočite to mjesto. Kada ste uklonili bombon, pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima lagano pritišćite zamrljano mjesto kako bi se osušilo.

Važno je ukloniti sav šećer, u suprotnom to će mjesto više privlačiti prljavštinu i smeće, napominje Tarbox.

10. Redovito dubinsko čišćenje čistačem na paru
Najbolji način da tepih održavate čistim, svježim i novim jest da ga redovito dubinski čistite pomoću čistača na paru uz odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Kod takvog čišćenja koristi se jak pritisak koji prodire duboko u niti tepiha, a čistač će, skupa s prljavštinom i smećem, iz tepiha ukloniti i sredstvo za čišćenje. Vruća voda i para uspješno će odstraniti svaku prljavštinu, prašinu i ostatke masnoće te ostaviti tepih besprijekorno čistim. Tarbox za kućanstvo s četiri člana preporuča dubinsko čišćenje tepiha svakih šest mjeseci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju