Latinska izreka 'nomen est omen' svakako vrijedi za Ljiljanu Kristić, kojoj su upravo ljiljani, po kojima je dobila ime, najdraže cvijeće. Svaki kutak Ljiljanina dvorišta mala je cvjetna rapsodija, ali kada procvjetaju ljiljani, e to je trenutak koji tu ljubiteljicu cvijeća najviše usrećuje.

Kraljem lipnja u dvorištu Ljiljane Kristić iz Bjelavića u Bosni i Hercegovini počinju cvasti ljiljani i ljeti njezina okućnica postaje pravo carstvo tog veličanstvenog cvijeta. Sada je sve puno procvjetalih ljiljana u raznim bojama koje privlače svojim šarenilom i divnim kontrastima.

Ponosna sam na svaki kutak svoga dvorišta i cvjetnjaka, a najponosnija sam na svoje ljiljane (jer nosimo isto ime). Oni su moja ljepota i ponos, otkrila nam je Ljiljana. Okućnicu počne uređivati već krajem veljače, a cijelo ljeto sve je puno najljepšeg cvijeća, pa tako uz ljiljane sada ondje ima i krasnih gladiola, prkosa, ruža, a pogledajte kako čarobno izgleda Ljiljanina pasiflora, odnosno Isusova kruna, što je Ljiljani najdraži naziv za taj egzotični cvijet neobične ljepote.

U dvorištu svaki dan provodi dva-tri sata jer održavanje tako lijepo uređene okućnice iziskuje vrijeme. Naravno, i ljubav prema cvijeću je bitna, ali i pokoji trik s kojim cvijeće uspijeva i buja.

Slika nije dostupna Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Ljiljane barem dvaput mjesečno zalijem razblaženim kokošjim izmetom koji pomiješam s vodom i stavim da odstoji u buretu. Za zalijevanje pomiješam litru te mješavine s deset litara obične vode, kaže. Sav uloženi trud i vrijeme na kraju se itekako isplate jer lijepa okućnica puno joj znači.

Za mene je lijepo uređeno dvorište odmor za oči i dušu, pa onda i ljepota boja i života, ističe Ljiljana Kristić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju