Izrada popisa uzvanika za vjenčanje mnogim mladencima predstavlja ne baš jednostavan zadatak, no također treba imati na umu da s nekima od njih dolaze i njihova djeca.

Mnogi roditelji ili nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje kako bi prisustvovali vjenčanju ili pak to naprosto ni ne žele, stoga je poželjno svima za koje znate da imaju djecu ponuditi da na vjenčanje dođu s njima.

No jedna od stavki na koju se možda ne misli dovoljno često je kako na vjenčanju zabaviti djecu. Naime, nemoguće je očekivati da će ona tijekom čitavog slavlja mirno sjediti, plesati ili naprosto biti neprimjetna, posebno ako je riječ o predškolskom ili ranom školskom uzrastu.

Zato prilikom organiziranja svadbenog slavlja morate imati na umu i to kako će se ona zabavljati. Iako na prvu možda zvuči kao dodatna gnjavaža, organizacija njihovih aktivnosti poprilično je jednostavna, samo morate pustiti mašti na volju.

Vjenčanje U brojevima je istina: Koji je savršen datum za (vaše) vjenčanje?

1. Uključite ih u ceremoniju

Djeca vole imati neki zadatak zbog čijeg se ispunjenja osjećaju važno. Bilo da je riječ o malenom prstenonoši, djeverušama koje će posipati latice do oltara ili pak vam pridržavati haljinu, uključite ih u ceremoniju, posebno ako je riječ o vama bliskoj djeci. Dakako, ne očekuje se da uključite svu djecu, posebno onu koju ćete tada vidjeti po prvi ili drugi put u životu, no oni bliski svakako će cijeniti ovu gestu, napose njihovi roditelji.

2. Pripremite im poseban stol ili kutak za jelo

Za onu djecu koja su dovoljno velika da mogu jesti bez prisutnosti roditelja organizirajte poseban stol ili kutak za jelo. Osjećat će se važnima i „odraslijima“ budu li mogli sami jesti, a ujedno je to prilika da se upoznaju i druže s drugom djecom koju možda ne znaju od ranije.

Mladenka i mladoženja Važna sitnica koju većina mladenaca zaboravi napraviti na svom vjenčanju

3. Naručite posebna jela

Teško je za očekivati da će djeca željeti jesti sve što se nudi na svadbi, posebno ako ste se odlučili za egzotičniji jelovnik, pa im trebate osigurati posebne dječje menije. To ne moraju biti nužno nezdrava jela poput pomfrita ili bečkog odreska, što se obično stavlja u dječje menije, nego se možete poigrati određenom hranom koja je dio uobičajenog jelovnika za odrasle. Također kuhare ili konobare koji će ih posluživati možete zamoliti da im jela na tanjuru prezentiraju u obliku raznih životinja, cvijeća, automobila i slično.

Ako sala u kojoj je vjenčanje ima vanjski prostor za djecu, možete im organizirati čak i mali piknik, postaviti dekicu i šarene jastuke , a još će im biti zanimljivije budu li sami morali pripremiti određeni dio hrane, primjerice odabrati ponuđeno voće i šarene ili čokoladne mrvice i pomiješati ih sa sladoledom ili pak odabrati sastojke za male sendviče.

Vjenčanica brenda Anne Barge Inspiracija za odabir: 50 modela vjenčanica koje će se nositi na ljeto 2020. godine

4. Kutije iznenađenja

Svu djecu na njihovim mjestima za stolom može dočekati i kutija iznenađenja koja će ih animirati na neko vrijeme. U obične male ukrasne kutije koje u našim trgovinama možete pronaći već od 5 kuna, stavite papire, bojice, pokoji slatkiš, neku malu igračku, puzzle i slično. Osim što će se tako zabaviti, to je ujedno i poklon koji mogu ponijeti kući.

5. Sportske aktivnosti

Nije neuobičajeno vidjeti kako djeca jure svadbenim salama ili dvorištem oko njih. Zašto ne biste tu njihovu energiju usmjerili na konkretne sportske aktivnosti?

Ako prostor u kojem slavite ima travnjak, na njemu možete pripremiti polja za graničare ili mali nogomet. Također možete pripremiti mali poligon, lopte, igru Školice, badminton i slično. Možete organizirati i potragu za blagom u kojoj svaka etapa zagonetke može biti popraćena nekom sportskom aktivnošću, sve dok se ne stigne do rješenja i nagrade koju ste pripremili.

Mladenka Biste li vi oprostili svekrvi da na vašu svadbu dođe ovako odjevena?

6. Plan B za loše vrijeme

Iako su sportske aktivnosti na travnjaku savršene za popunjavanje vremena, morate biti spremni i na druge mogućnosti u slučaju lošeg vremena. Hoteli često imaju i igraonice pa to svakako imajte na umu, no ako je vaše svadbeno slavlje daleko od takvih uvjeta, poslužit će i soba koja je možda prvotno namijenjena mladenki ili pak kutak sale.

Taj prostor možete opremiti društvenim igrama, puzzlama pa čak i bojankama koje mogu tematski biti vezane uz vjenčanje. Možete im isprintati nacrtane mladence, srca, zaljubljene životinje i slično. Na taj će način imati osjećaj da uistinu sudjeluju u samom vjenčanju, a još će bolje biti uputi li ih netko u izradu čestitki ili pak papirnatih ukrasa za mladence.

7. Angažirajte animatora

Sve će navedene aktivnosti teći mnogo bezbrižnije bude li određena osoba zadužena za animaciju djece, a da to ne mora nužno biti netko od rodbine. Gotovo svaki veći grad ima animatore koje možete unajmiti i koji će djeci pružiti sate zabave, no također možete razmisliti i o drugim opcijama.

Primjerice, zašto ne biste angažirali studenta/icu predškolskog ili ranog školskog odgoja? Ne samo da će biti značajno jeftiniji od profesionalnih animatora nego imaju razvijen osjećaj za rad s djecom, kao i već poprilično stečeno znanje. Oni vam ujedno mogu pomoći u osmišljavanju dodatnih aktivnosti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju