Kada vanjske temperature ograniče posjete parkovima i igralištima, mnogi se roditelji pitaju kako rashladiti i zabaviti djecu tijekom ljetnih vrućina.

Da bi se djecu maknulo od ekrana, potrebno ih je motivirati i inspirirati aktivnostima koje će potaknuti razvoj njihovih motoričkih, kognitivnih i socijalnih vještina, kao i razvoj kreativnosti.

Sve to možete napraviti organiziranjem aktivnosti koje donosimo u nastavku, a za koje je potrebno vrlo malo ili nimalo novca. Jednom kada uhvate ritam, djeca će sama istraživati slične aktivnosti i pronaći načine da sami sebi popune vrijeme, a da roditelji ne moraju stalno biti dežurni zabavljači. No za početak, roditelji su ti koji ih trebaju potaknuti.

Evo kako.

1. Rekreiranje malog svijeta ledenog carstva
Ako imate figurice iz dječjih slatkiša, čokoladnih jaja i slično te kalupe za izradu leda, zašto ne biste spojili to dvoje i djeci priuštili ledenu igru za pamćenje?

Jednostavno plastične figurice i druge igračke primjerene veličine smjestite u kalupe za izradu leda, prelijte vodom i pričekajte nekoliko sati da se voda smrzne.

Sve to radite uz prisustvo djeteta kako bi i samo vidjelo promjene koje se događaju. Ako dijete u školi još nije učilo o agregatnim stanjima, to je ujedno prilika da mu objasnite kako se voda pretvara u led.

2. Crtanje smrznutim bojama
Još jedna senzorna aktivnost koja će ujedno i rashladiti jest crtanje smrznutim bojama. Za to je potrebno nabaviti boje na bazi vode (mogu se kupiti u gotovo svakoj knjižari koja ima crtaći pribor) i pomiješati ih u kalupe s običnom vodom.

Slika nije dostupna More, galebovi i "mamaaaaa, hoću sladoled": Kako "preživjeti" odlazak na plažu s djecom?

Preporučuje se i da u kalupe umetnete štapiće od sladoleda kako bi dijete moglo držati kockicu boje jednom kada bude spremna. Usto je potrebno samo nabaviti obične papire i zabava može početi. Kako će vanjska temperatura utjecati na kockice smrznute boje, tako će se one topiti i stvarati predivne kreacije na papiru.

3. Kazalište lutaka
Zašto u hladovini svog doma ne biste s djetetom napravili pravo malo kazalište lutaka za cijelu obitelj? Možete dramatizirati neku već postojeću priču ili osmisliti vlastitu.

U dječjim trgovinama postoje i lutke koje se mogu staviti na prste ruke u svrhu lutkarskih predstava, no jednako će biti zabavna igra i s igračkama koje dijete već ima. Osmišljavanjem priče i likova dijete će razvijati kreativnost, maštu te jezične vještine.

4. Piknik u hladovini
Ljeto je nezamislivo bez ukusne hrane, no zbog velikih vrućina teško da možemo pomišljati na stajanje za štednjakom. Zato je dobra ideja napraviti lagani piknik koji će roditeljima smanjiti vrijeme pripreme hrane, a zabaviti djecu. To je ujedno prilika da dijete sudjeluje u pripremi jednostavnih jela poput salata i sendviča te bude korak bliže samostalnosti u kuhinji.

Djecu treba potaknuti na igru i istraživanje.

5. Izrada društvene igre
Kada ste posljednji put s djetetom igrali neku društvenu igru? A kada ste je posljedni put sami izradili? Sve što je potrebno za to je malo mašte, boje i papir.

Slika nije dostupna Za još ljepše ljeto: Deset sjajnih slikovnica koje će zabaviti djecu tijekom praznika

Možete odrediti temu pa, primjerice, djetetu predložiti da se nova društvena igra temelji na morskim pustolovinama, a potom zajedno osmišljavati polja, pravila i naziv igre. Nema ljepšeg nego na kraju zaigrati igru koju ste zajedno osmislili.

6. Gradnja tvrđave
Ljetni dani idealno su za građenje „tvrđave“ u klimatiziranom prostoru koja će pružiti sate zabave. Izvadite plahte, žaruljice koje su vam ostale od blagdana i jastuke. Dodajte djetetove najdraže igračke, pokoju knjigu i to je sve što je potrebno da i običan ljetni dan pretvorite u pravi doživljaj.

7. Oslikavanje kamenčića
Bilo da ste na moru ili u unutrašnjosti zemlje, u prirodi uvijek možete pronaći kamenčiće koje možete pretvoriti u jednu posebnu priču. Kamenčiće je potrebno dobro očistiti i osušiti, a potom na njih s djetetom možete temperama naslikati različite oblike poput sunca, ribe, medvjedića, potoka te njima čak i ispričati priču vodeći se naslikanim motivima.

8. Vodeni poligon
Ako imate vrt i dijete sklono istraživanju te sportskim aktivnostima, kombinirajte sve te sastavnice i napravite vodeni poligon. Prisjetite se kako je to nekada izgledalo na vašim satima Tjelesno-zdravstvene kulture i osmislite prepreke koristeći ono što već imate kod kuće – igračke, ljepljive trake, lopte, kocke te im dodajte još vodene elemente. Primjerice, postavite lavore s vodom, balone punjene vodom, prskalice i slično. Ako je dijete malo, nemojte ga ostavljati bez nadzora.

9. Igre u kadi
Ako igranje u vrtu nije opcija, uvijek ostaje kada u kupaonici. Da, bit će nereda, no dijete će se i rashladiti i zabaviti. Zamislite da ste na bazenu, odjenite kupaće kostime, kadu napunite mlakom vodom, posegnite za gumenim i plastičnim igračkama i spremni ste za zabavu.

10. „Stakleni“ koncert
Ako ste primijetili da vaše dijete voli zvukove ili mu pak jednostavno želite pružiti novo iskustvo, napravite sami „instrumente“ za koncert na otvorenom. Pribavite nekoliko staklenih boca različitih oblika i dimenzija, a potom u svaku od njih nalijte određenu količinu vode. Uz to vam je potreban samo drveni štapić kojim će dijete lupkati po bocama i stvaranje sasvim posebnih glazbenih nota može započeti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju