Mir, gledanje u plavetnilo, slušanje samo valova i galebova, čitanje knjige, ispijanje koktela... U redu, a sada se probudite jer je vrijeme za odlazak na plažu s djecom.

Osim što pametno treba odabrati destinaciju ljetovanja, pa i plažu, postoji niz stvari na koje treba misliti kada se kreće na plažu s djetetom.

Svaka mama koja je to iskusila s razlogom kaže da odlazak na odmor s djecom – nije odmor. I da, dinamika godišnjeg odmora će se drastično promijeniti, no to ne znači da bi si roditelji zbog straha od prevelike opterećenosti trebali uskratiti odlazak na plažu.

I to se može "preživjeti", samo treba pripaziti na nekoliko stvari i sve prihvatiti s dozom veselja i optimizma.

1. Ponesite grickalice
Maaaaamaaa, gladan sam! To je jedna od prvih rečenica koje biste mogli čuti na plaži, čak i prije one slavne Hoću u moooore!
Možda pritom veliki apetit malog mornara ili mornarice ne zadovolji ni sladoled s obližnjeg kioska, kao ni burek ni krafne koje se na +35 prodaju na nekim našim plažama. I što tada?

Budite spremni unaprijed. Ponesite različite grickalice sa sobom, a usput umetnite i pokoju voćku. Ako sa sobom ne nosite rashladnu vrećicu, pobrinite se za to da uzmete onu hranu koja se neće pokvariti na visokim temperaturama. Ne samo da ćete si uštediti tonu izgubljenih živaca nego ćete i znatno uštediti jer nećete kupovati pod stresom na licu mjesta.

Dijete se igra Razigrano ljeto: 10 zabavnih dječjih aktivnosti koje razvijaju maštu

Slika nije dostupna Za još ljepše ljeto: Deset sjajnih slikovnica koje će zabaviti djecu tijekom praznika

2. Osmislite aktivnosti za plažu. Mnogo njih
Odlazak na plažu za djecu ne predstavlja samo kupanje i sunčanje. Njima je to poseban doživljaj tijekom kojeg su itekako aktivni. Osim ronjenja i plivanja treba im ponuditi i druge aktivnosti koje će ih okupirati, napose izvan vode.

Pritom treba imati na umu da djeca vrlo kratko mogu zadržati pažnju na jednoj aktivnosti. Kod predškolske djece to je jedva oko 15 minuta. Zato treba biti spreman i osmisliti razne aktivnosti koje će spriječiti dječju dosadu, a time i nepoželjne posljedice.

Evo nekih ideja: skupljanje kamenčića koje ćete kasnije obojiti, kartanje, putna izdanja raznih društvenih igara, bojenje dijelova tijela bojom koja se otapa u vodi (i pritom nije štetna za biosvijet mora), čitanje priče, bojenje bojanke, osmišljavanje vlastite igre, gradnja kula u dvorcu, gradnja kućica i bazena za plastične figurice....

Mogućnosti su neograničene. Imajte na umu ono što dijete i inače voli, ali mu svakako ponudite i neku aktivnost koju ranije nije isprobalo jer će mu to najduže okupirati pažnju.

3. Budite spremni na sve. Ali uistinu na sve
Obavljanje nužde usred plaže? Sasvim moguće. Opekline od meduze? O, da! Zahtijevanje baš one igračke koja je ostala doma? Trčanje kao da ga vrag nosi dok mu želite nanijeti kremu? Ili deranje iz petnih žila da je gladno svega deset minuta po dolasku na plažu? Bezbroj puta viđeno.

Iako možda zvuči smiješno nekome tko nema djecu, no to su situacije koje se uistinu redovito događaju i treba ih imati u vidu.

Djeca se neće sjećati toga jeste li im na plaži kupili točno određeni sladoled. Sjećat će se kako su se osjećali tijekom boravka na plaži

Sjećate se onih torbi iz animiranih filmova u kojima junak vadi čuda neviđena iz nje? Hm, tako nekako trebala bi izgledati i torba za plažu kada su u pitanju djeca.

Vlažne maramice, sredstva protiv uboda, šarene kreme za sunčanje, rezervna odjeća (i pelena, ako je još uvijek potrebno), igračke, grickalice, bojanka... Nastavite niz. Bit ćete si zahvalni.

4. Razmislite o tome koga vodite sa sobom na plažu osim djece
Ako na ljetovanje, pa time i na plažu, idete s prijateljima ili rodbinom koji nemaju djecu, budite svjesni toga da oni neće razumjeti zašto u nekim situacijama reagirate tako kako reagirate, zašto je sasvim moguće da će dijete usred plaže početi vrištati iz petnih žila, zašto na plažu trebate rano, a na spavanje još ranije, zašto ne možete samo tako odlazak na plažu pretvoriti u noćni izlazak, zašto moraju biti upregnuta sva vaša čula. Uostalom, ni sami niste bili svjesni toga sve dok niste dobili dijete.

Slika nije dostupna Dijete bez roditelja na moru: Kako da ljetovanje prođe sigurno i uz što manje brige

Zato, ako je izvedivo, pokušajte otići na more s prijateljima koji također imaju djecu ili barem s rodbinom koja je spremna uskočiti kada to bude potrebno, a da nemate osjećaj da im kvarite ili opterećujete ljetovanje. Također, ne zaboravite ni na partnera. On je upravo to – ravnopravni partner, ne povremena dadilja. Sve u vezi djece ravnomjerno podijelite.

5. Ne mora biti savršeno
Koliko se god spremali, nikad ništa ne mora i neće biti savršeno, i upravo je u tome i sva ljepota. Da, svakako se treba što bolje pripremiti kako biste sačuvali živce, ali se treba znati i opustiti.

Na kraju, djeca se za deset-dvadeset godina neće sjećati toga jeste li im na plaži kupili točno određeni sladoled. Sjećat će se kako su se osjećali tijekom boravka na plaži i kolika je u tome bila vaša uloga. Zato se igrajte, smijte i čuvajte živce.

Ne zaboravite – kako djeca budu rasla, tako će vaša ljetovanja biti sve opuštenija i bezbrižnija. Do tada, samo hrabro! I podijelite s nama svoje dogodovštine s plaže.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju