Ako i sami imate listu želja koja već godinama čeka da je se dotaknete, sada je pravo vrijeme da je krenete osvarivati. Uspomene koje ćete stvoriti neprocjenjve su, a potrebno je samo malo hrabrosti.

Otkada znam za sebe, imala sam popis stvari koje jednog dana želim napraviti, svoju popularno zvanu "bucket listu" ili listu želja. Dok sam bila u tinejdžerskim godinama, čekala sam da odrastem kako bih mogla početi "živjeti" i sve to ostvariti.

Kada sam napunila 18 godina, počelo je razdoblje studiranja. Opet je sve bilo na čekanju. Tada sam čekala da riješim prvu godinu, drugu godinu, studentske poslove... i tako sve do diplome. Nakon toga je slijedio onaj pravi, odrasli život u kojem su, po tko zna koji put, sve moje želje opet ostale po strani.

Što, zaboga, čekam?
Sanjala sam o dalekim predjelima, o avanturama, o vjetru u kosi, a istodobno se nisam maknula iz Hrvatske. Stvarnost i nebrojeni udarci koje mi je život priredio oblikovali su moju svakodnevicu koju naprosto više nisam mogla prepoznati.

Baš nikada neće biti idealno vrijeme u kojem će mi se posložiti sve zvijezde, nego moram raditi s onim najboljim što imam u danom trenutku.

                                                                                                            

Pitala sam se kamo je nestala ona djevojka prepuna velikih planova, ona uvijek znatiželjna kreativka koja je nekada voljela putovanja (realno, jednodnevne izlete) i istraživanje novih krajeva. Umjesto toga, u ogledalu sam vidjela odraz djevojke u kasnim dvadesetima koja je bila duboko nesretna.

Razmišljajući o proteklim godinama jedne prosinačke večeri i o tome kakva će biti iduća godina, došla sam do samo jednog zaključka – ni slučajno ne smije biti onakva kakve su bile prethodne. Spontano sam ustala iz kreveta, upalila računalo i poslala mail koji mi je kasnije drastično promijenio iduću, 2017. godinu i dao mi hrabrosti da napokon uzmem svoj život u svoje ruke.

Jedan dobar događaj vodio je drugome i tada sam shvatila da se život događa sada i ovdje. Baš nikada neće biti idealno vrijeme u kojem će mi se posložiti sve zvijezde, nego moram raditi s onim najboljim što imam u danom trenutku.

I avantura počinje...

I tako sam te 2017. počela ostvarivati stvari sa svoje liste želja. Korak po korak. Primjerice, napravila sam ono za što sam mislila da mi se nikad neće ostvariti – letjela sam balonom na vrući zrak. Čak i na samo jutro spremanja za tu avanturu nisam vjerovala da će se to dogoditi jer sam bila navikla na to da se meni ne događaju lijepe stvari.

Tek kada smo stigli na odredište i kada je ekipa počela pripremati balon, shvatila sam da će mi se upravo ostvariti jedan od životnih snova. Morala sam se uštipnuti kako bih se uvjerila da ne sanjam. To jutro leta iznad Hrvatskog zagorja, najljepši izlazak sunca koji sam ikada vidjela, kasnija ceremonija proglašenja mene balonaškom barunesom ne mogu se usporediti ni s čime.

Nikakva krpica, cipele ili novi mobitel apsolutno se ne mogu usporediti s tim iskustvom. (Eto, upravo gledam u fotografiju tog dana i baš sam ponosna na samu sebe!)

Dva mjeseca kasnije ostvarila sam si još jednu veliku želju. Više od dvadeset godina željela sam jahati konja, no nikada nisam imala priliku. Zato sam je odlučila sama stvoriti. Iako sam to jutro umirala od straha (čak i više nego kod balona!), već prvi susret sa Santom (kobilom koju sam kasnije jahala), otjerao je sve strahove i još mi jednom potvrdio da su životinje najbolja moguća bića.

Što će mi nova keramička šalica, dekorativna svijeća ili još jedne traperice loše kvalitete ako, primjerice, za taj iznos mogu posjetiti toskansku vinariju ili jahati konja?

       

Sa svojom "bucket listom" nastavljam i ove godine. Dok ovo čitate, spremam se za Toskanu i toliko sam sretna zbog toga da mi se čini kako ću iskočiti iz svoje kože. Za ljeto pak planiram paragliding i kampiranje jer, eto, nikada u životu nisam kampirala i provela noć u šatoru.

A što s budžetom?

Kada se spomene budžet koji je bio potreban za ostvarivanje planova, možda mislite: "Ma lako njoj, sigurno ima novca ili joj je netko sve to platio." Uostalom, i ja sam ranije to mislila o svima takvima. E, ne, nije tako! U kasnim dvadesetima u jednom sam periodu imala manje novca nego dok sam studirala. Dugotrajna nezaposlenost napravila je svoje i tek sam se te 2017. počela pomalo oporavljati.

Dakako da let balonom ili putovanja nisu besplatna, no sada znam da je to ono za što se isplati štedjeti, a ne za potrošne materijalne stvari. Često se uhvatim kako u trgovini gledam u neki predmet, no tada se zapitam treba li mi zaista to i hoće li me to dugoročno usrećiti. U 99 posto slučajeva odgovor je negativan. Što će mi nova dekorativna svijeća ili još jedne traperice loše kvalitete ako, primjerice, za taj iznos mogu posjetiti toskansku vinariju ili jahati konja?

Izlazak iz komforne zone ne podrazumijeva batlera i crveni tepih, već iskreno rušenje svoje ljušture i ostvarivanje svega onoga za čime smo toliko čeznuli, a nismo se usudili napraviti.

Osim toga, portali za grupne kupovine čine čuda. Ako ih redovito pratite i reagirate na vrijeme, možete uštedjeti velike svote novca, bilo da se radi o nekom europskom putovanju ili adrenalinskim avanturama. Tu sam ih i nabavila jer, realno, punu cijenu ne bih mogla platiti.

Duboko udahnite i krenite

Svjesna sam toga da na putovanjima neću odsjesti u hotelima s pet zvjezdica i jesti kavijar, no znate što? Ni najmanje me nije briga. Izlazak iz komforne zone ne podrazumijeva batlera i crveni tepih, već iskreno rušenje svoje ljušture i ostvarivanje svega onoga za čime smo toliko čeznuli, a nismo se usudili napraviti.

Zato, ako već godinama sanjate o posjetu Parizu, upisivanju tečaja slikarstva, kampiranju ili čemu drugome, ovo je ljeto idealno da to i ostvarite. Krenite i nemojte nikada stati. Neka vaša lista želja uvijek raste. Kako jedno križate, tako drugo dodajte. Život će vam postati mnogo bolji. Ako sam ja mogla, onda zaista može svatko.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju