Naši kućni ljubimci s nama dijele brojne svakodnevne trenutke pa su tako često uz nas i dok slušamo glazbu.

Iako možda mislimo da ono što čuju ne utječe na njih te da glazbu koju puštamo vjerojatno samo ignoriraju, oni itekako osjećaju ritam i svojom vam reakcijom, ako ju pomno pratite, mogu pokazati što im se sviđa, a što im ne odgovara.

Neki će glazbeni žanrovi biti ugodni i jednim i drugim najdražim krznenim ljubimcima, neki će im jednako smetati, dok će neki žanrovi psima biti draži nego macama, i obrnuto.

Od klasične glazbe, preko melodičnog popa, do opuštenih reggae tonova i jačih rokerskih ritmova, izdvojili smo pet popularnih glazbenih pravaca za koje ćete odsad znati gode li i ušima vaših životinjskih prijatelja ili pak jedva čekaju da ugasite pjesmu pa da mogu uživati samo u prirodnim zvukovima.

Klasika

Iako studije pokazuju da klasična glazba ima umirujuć učinak i na mačke i na pse, ova dva omiljena kućna ljubimca ipak pokazuju različite preference. Naime, psi u klasičnoj glazbi baš uživaju, jednako i u njezinim živahnijim i glasnijim, kao i u nježnijim i sporijim izdanjima.

Mačke nisu tolike obožavateljice klasične glazbe i na njih će najbolji učinak imati doista samo kada ih treba umiriti, posebno navečer. Tada im možete tiho pustiti nježnu klasičnu glazbu.

Pop

Na mačke pop glazba djeluje pozitivno i razvedri ih, a također ih može i umiriti, ponekad čak i uspješnije od klasične glazbe.

S druge strane, čini se da je psima svejedno i da im je potpuno nebitno svira li nešto ili ne kada su u pozadini pop zvukovi. U njima niti uživaju, niti ih mrze. Samo postoje u pozadini i to je to.

Rock

Nešto žešći ritmovi vrlo su sklizak teren i za pse i za mace. Raspoloženje pasa pokvari se nakon slušanja rock glazbe, a ako su u pitanju hard rock ili heavy metal, većina pasa ustat će i napustiti prostoriju.

Mačke su ipak nešto buntovnijeg karaktera pa bolje reagiraju na rock, doduše, uglavnom na soft rock ili rock balade, s preglasnim i žestokim ritmovima doista neće biti zadovoljne.

Jazz

Za jazz glazbu što se tiče veselih lajavaca nemamo jedinstven odgovor – neke će pseće vrste umiriti i pomoći im da lakše zaspe, dok će neke od nje postati hiperaktivne. Mace, pak, mogu biti prave obožavateljice jazz glazbe.

Neki stručnjaci vjeruju da je to zbog toga što složeni i umirujući tonovi jazz glazbe mogu biti u skladu s prirodnim instinktima i preferencijama mačaka.

Ove krznene ljepotice najviše vole prirodne zvukove, nalik onima koje su čule kada su se okotile, kao i zvukove poput ptičjeg cvrkuta, a jazz improvizacije ih svojom spontanošću mogu asocirati upravo na to.

Reggae

Vlasnici mačaka koji slušaju reggae često primijete da njihove ljubimice jako dobro reagiraju na te opuštene ritmove. No studije pokazuju da ta vrsta glazbe i nema nekog posebnog djelovanja na njih.

Razlog zbog kojeg vam se čini da ju vole je to što ju povezuju s opuštenim i dobrim raspoloženjem u kojemu ste vi dok ju slušate. Onda osjeća vašu dobru energiju i zapravo uživa u njoj, a ne u reggae glazbi.

Psi su ti koji u reggae glazbi doista uživaju, jako dobro utječe na smanjenje njihove razine stresa i opušta ih bolje od bilo koje druge vrste glazbe.

Pas i obitelj „Dođi mami“ rečenica je koja izaziva polemiku kad se uputi – kućnom ljubimcu

Pas i mačka Pet načina na koje nam ljubimci pospješuju zdravlje

Haski Šest zanimljivosti o veličanstvenoj pasmini koju mnogi smatraju najljepšom na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju