Spavaća soba mjesto je na kojem se želimo opustiti, povući se od vanjskog svijeta i zato nam je važno da bude što udobnije i što mirnije mjesto.

Osim potrebe da bude u mirnom dijelu kuće ili stana, osjećaju oaze mira mogu pridonijeti i dekorativni elementi koje unosimo u nju. Ovo su neki od njih.

1. Lepršave bijele zavjese
Kada jutrima otvorimo prozore, pustimo svježi zrak u spavaću sobu, a povjetarac se počinje poigravati zavjesama, znamo da svjedočimo posebno smirujućem trenutku. No da bi zavjesa uistinu pristajala sobi i prozorima, potrebno je imati na umu dužinu, materijal i punoću. Osjećaju lakoće najviše će doprinijeti bijela zavjesa, čija je velika prednost i to što su znatno jeftinije od onih u raznima bojama.

Ipak, kako biste noću osigurali dovoljno tame i izbjegli nesanicu, svakako dodajte rolete, sjenila ili pak teže zastore koji ne propuštaju vanjsko svjetlo ulične rasvjete.

2. Bijela posteljina
Kada biramo posteljinu za svoj krevet, bijela boja je, bez sumnje, klasičan odabir. Osim što pridonosi osjećaju lakoće, spokoja i svježine u sobi, vrlo ju je lako održavati pranjem na visokim temperaturama, čime se uklanjaju i bakterije, što s mnogim posteljinama nije slučaj te je ujedno često i najjeftinija na policama.

3. Dodatak teksture
Uz bijelu posteljinu dobro se mogu uklopiti ukrasni jastuci i prekrivači kojim svojim teksturama mogu značajno utjecati na cjelokupno ozračje sobe. Kada prostoriju nastojimo učiniti što „laganijom“ i s minimalno namještaja i drugih predmeta, upravo će poigravanje teksturama dati onaj posebni osjećaj. Imate li dijete te, uz vaš nadzor, leži na krevetu okružen jastucima različitih tekstura, ujedno može razvijati svoje motoričke vještine.

Uz nekoliko jednostavnih trikova zaljubit ćemo se svaki put iznova u svoju spavaću sobu i mir kojim odiše.

4. Fototapeta
Ništa ne određuje ugođaj spavaće sobe kao fototapeta na jednom od zidova. Na tržištu postoji pregršt opcija, a odabir one prave sa smirujućim prizorima može vas u mislima odvesti na najljepše putovanje. Oblaci, šuma, gorje... ovakvi i slični prizori omogućit će vam da se osjećate kao u raju.

Osim toga, postoje i samoljepljive verzije pa vam ne treba ni ljepilo za njihovo nanošenje na zid.

5. Mekano uzglavlje kreveta
Uzglavlje kreveta je onaj dodatak sobi zbog kojeg se osjećamo kao u hotelu, a ako je pritom mekano te nam omogućava udoban naslon tijekom čitanja knjige prije spavanje, jasno je zašto postaje nezaobilazno jednom kada se naviknemo na njega.

6. Mekani tepih
Osjećaj mekanog tepiha na umornim nogama rijetko što može zamijeniti. Takav dodatak sobi će ujedno i apsorbirati zvuk pa će izostati jeka, a i susjedi će vam biti zahvalni. No ono što je još važnije jest to što pridonosi toplinskoj izolaciji, a kako se na njemu zadržavati mnogo manje nego, primjerice, na tepihu u dnevnoj sobi, nije ga potrebno ni svakodnevno čistiti.

7. Raznoliko bilje
Često se čuje da biljkama nije mjesto u spavaćoj sobi jer nam uzimaju kisik i izbacuju ugljikov dioksid, no stvarnost je takva da zapravo pročišćuju zrak u prostoriji. Osim toga, postoje i one biljke kojima je potrebna mala količina kisika pa su zato idealne za one koji brinu zbog te činjenice.

Takve su, primjerice, Sansveria ili svekrvin jezik, kineski jasmin, Aloe vera i paprat. Smirujući ugođaj kada uđete u sobu i ugledate zelenilo potvrdit će vam da se itekako isplati sjetiti se zalijevati ih jednom tjedno, ili čak i rjeđe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju