Uspjesima varaždinske kineziologinja Karla Čović žene se dive, a muškarci ih se vjerojatno malo plaše

Karla Čović prva je Hrvatica koja je završila trostruki ultra maraton Ironman. Nakon 59 sati i 30 minuta, 11.400 metara plivanja, 540 kilometara bicikliranja i 126 kilometara trčanja osvojila je treće mjesto na maratonu koji se održao u austrijskom Bad Blumauu.

Karla Čović prva je Hrvatica koja je završila trostruki ultra maraton Ironman.

Varaždinska kineziologinja za ovu sportsku za ovu sportsku disciplinu zainteresirala se 2010. godine kada se u Varaždinu tražio trener plivanja. Javila sam se triatloncima. Ok, može, trenirat ću vas. Onda sam malo gledala što oni rade i pomislila 'ajde mogu i ja'. Neki od tih ljudi su već 10 godina pričali o Iron Manu, ali nisu se usudili. Ja si mislim 'nema smisla čekati, idem', ispričala je Karla za IN magazin Nove TV.

Kod svakog ultra triatlona sudionik mora biti spreman na bol i napore, a oni nisu izostali ni u Austriji. Žuljevi, natečene noge i zglobovi neizostavan su dio maratona. U jednom trenutku Karla doslovno nije mogla obući tenisice na noge, a čekalo ju je još 20 sati trčanja.

Za uspjeh u ovako teškoj sportskoj disciplini najvažnija je priprema. Trening plivanja ispod osam kilometara za nju ne dolazi u obzir: 'Ne da mi se ni ući u vodu. Trčanja imam između 20 i 40 kilometara. A bicikl? Ispod 100 kilometara ni ne sjedam na bicikl.'

Nakon 59 sati i 30 minuta, 11.400 metara plivanja, 540 kilometara bicikliranja i 126 kilometara trčanja osvojila je treće mjesto.

Karla još uvijek nema sponozora, a sav novac koji zaradi potroši na put i prijave za utrke. Zbog toga pliva i bez odgovarajućeg odijela: 'U Austriji je voda bila oko 23 stupnjeva. To je super temperatura za plivanje nekih 3 ili 4 kilometra, odlična. Ali iznad pet love me grčevi. Jedna noga je otkazala, radila sam drugom. Onda su obje noge otkazačle pa sam izvukla na druge. Trebalo mi je pet-šest sati na biciklu da si ja te noge od grčeva oporavim, da dođem k sebi.'

Ako ste mislili da je predana zdravoj prehrani, iznenadit ćete se. Priznaje da preferira jesti ono što voli, a to definitivno nisu namirnice koje se često nalaze na jelovniku sportaša. Ćevapi, pljeskavice, pomfrit, majoneza, kečap i kolači hrana su u kojoj voli uživati.

Više o Karlinom uspjehu saznajte u prilogu IN magazina

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju