Karmela Polašek iz Bjelovara svojoj tri desetljeća staroj kuhinji tepa da je ona njezina starica koja je već dugi niz godina odlično služi i na kojoj je gotovo sve i dalje originalno. Karmela i njezin suprug prije više od trideset godina počeli su uređivati svoju kuću, a prvo što su kupili bila je upravo kuhinja.

Galerija Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 6 Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 1 Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 5 +3 U kuhinji dimenzija 380 x 160 centimetara i sudoper je još uvijek isti, a održava ga jačim sredstvom za čišćenje

Bila je to prva kuhinja u Bjelovaru, otkriva nam Karmela Polašek, s dužim gornjim elementima tadašnjeg visokog sjaja. To vrijeme poznato je po izradi vrhunskog namještaja, a pogotovo su kuhinje poznatih proizvođača bile na glasu po svojoj kvaliteti i izdržljivosti. Upravo je jednu takvu "nepoderivu" i sebi savršenu kuhinju pronašla i gospođa Karmela, koja je čim ju je vidjela, rekla suprugu:

Ta i niti jedna druga.

Bila je to ljubav na prvi pogled. A cijena nije bila mala, u ta vremena kuhinje su se kupovale na metre i koštala je oko tisuću i nešto maraka, kaže Karmela Polašek iz Bjelovara. Uz kuhinjske elemente usklađivali su i pločice. Tada je bilo moderno da podne i zidne pločice budu u kompletu.

Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 3 U kuhinji dimenzija 380 x 160 centimetara i sudoper je još uvijek isti, a održava ga jačim sredstvom za čišćenje (Foto: Privatne fotografije)

U kuhinji dimenzija 380 x 160 centimetara i sudoper je još uvijek isti, a održava ga jačim sredstvom za čišćenje. U međuvremenu su promijenili pećnicu i ploču za kuhanje, koju Karmela čisti sredstvom za čišćenje staklokeramike te ispolira sredstvom za pranje stakala. Sredstvo za stakla pokazalo joj se idealnim za čišćenje cijele kuhinje, a zatim je samo prebriše kuhinjskim papirnim ubrusima.

Radna ploča nije nova kako svi moji gosti misle. Prije više od godinu dana na staru sam prelijepila samoljepivu foliju jer smo dali raditi novi stol. Stari je bio manji, stakleni okrugli i na njemu se sve vidjelo. Trebao nam je veći stol da svi gosti i obitelj stanu za njega.

Zasad se folija pokazala dobrom kao privremeno rješenje dok god ne budemo imali potrebu za novom radnom pločom, govori Karmela pa nam otkriva još jednu malu tajnu svoje savršeno očuvane kuhinje stare više od trideset godina.

Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 7 Bila je to prva kuhinja u Bjelovaru s dužim gornjim elementima tadašnjeg visokog sjaja (Foto: Privatne fotografije)

I na originalnu ploču naviklo se da se ne stavlja ništa direktno iz pećnice. Sve što je vruće ide na podloške i sve se reže i sjecka na kuhinjskim daščicama. Stvar navike od prvog dana. Kuhinja se zasad drži odlično, sve metalne spojnice na vratima ormarića su originalne i nadam se da će još dugo potrajati.

Nekada nas prijatelji, kada čuju za njezine godine, pitaju gdje je kuhinja na kojoj kuham. No upravo je ovo ta koja se koristi svaki dan, jedna i jedina, ispričala nam je gospođa Karmela. Nakon i za vrijeme svakog kuhanja sve korišteno pospremi se na svoje mjesto, prljavo manje suđe ide u perilicu, što ne stane ili je veliko opere se ručno.

Poput profesionalaca: Par iz Osijeka preuredio je staru drvenu komodu i ona sada krasi kupaonicu Par iz Osijeka preuredio je staru, drvenu komodu i stavio je u kupaonicu - 4 Par iz Osijeka preuredio je staru, drvenu komodu i stavio je u kupaonicu - 5 Par iz Osijeka preuredio je staru, drvenu komodu i stavio je u kupaonicu - 6 +2 Par iz Osijeka preuredio je staru, drvenu komodu i stavio je u kupaonicu - 2

Ujutro volim da me dočeka čista za pripremu doručka i prve kave, dodaje Karmela Polašek iz Bjelovara. U staru maminu kuhinju rado se vrati i Karmelin sin kada sa suprugom dođe iz Irske u kojoj žive.

Za sina i snahu preuredila sam dječju sobu od osam kvadrata u kojoj prespavaju kada dođu u posjet, otkriva.

Karmela Polašek iz Bjelovara ima 30 godina staru kuhinju koja izgleda kao nova - 2 I Karmeline mace vole boraviti u njezinoj prekrasnoj kuhinji (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju