Termini kauč i sofa postali su sinonimi, ali zapravo se o dva različita komada namještaja.

Naziv kauč dolazi od francuskog izraza couche (izvedenice glagola coucher, što znači 'leći') koji se koristio za opis ležaja bez naslona. S vremenom je taj komad namještaja evoluirao u kauč s naslonom, a verzija bez njega danas je slabo tražena i ne koristi se često.
Galerija Modeli kauča - 15 Modeli kauča - 13 Modeli kauča - 12 +11 Modeli kauča - 11
S druge strane, naziv sofa dolazi od arapske riječi suffah kojom se opisivala drvena klupa prekrivena dekama i jastucima. Za razliku od kauča koji je izgledom masivniji, sofe su elegantnije i formalnije, imaju noge i najčešće se ne koriste za spavanje.
Modeli kauča - 12 Sofe su izgledom elegantnije i formalnije (Foto: Living4Media)
Naravno, nećete pogriješiti ako kauč nazovete sofom i obrnuto jer su čak i u industriji namještaja ta dva termina gotovo izjednačena. Na našem govornom području najčešće se koristi izraz kauč, a u inozemstvu se pak udomaćio izraz sofa.

U dnevnim sobama Hrvata dominiraju garniture koje su kauč stjerale prema dnu liste popularnih komada namještaja. Kutne garniture najčešći su odabir, prije svega zbog nedostatka prostora. Međutim, čak se i oni koji imaju velik prostor ipak odlučuju za njih.
Modeli kauča - 6 Kauč služi i za spavanje, za razliku od sofe (Foto: Living4Media)
Ako preferirate intimniji prostor za sjedenje, onda garniture definitivno nisu za vas i bolji odabir bit će kauč. U kombinaciji sa stolicama ili foteljama mnogo je fleksibilniji i dozvoljava vam da se češće poigrate s uređenjem prostora, za razliku od garniture koja najčešće ostaje fiksirana na jednom mjestu. Kupovinom garniture "prisiljeni" ste na uređenje prostora u jednom stilu, a odabirom kauča s dodacima imate više slobode u uređenju i u prostor možete unijeti više različitih stilova.

U galeriji pogledajte 15 modela kauča zbog kojih ćete zaboraviti na garniture.
Modeli kauča - 2 Modeli kauča - 2 (Foto: Living4Media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju