Prvo što napravite ujutro je da popijete kavu - na prazan želudac? Niste jedini jer mnogi od nas imaju tu nezdravu naviku. Svi znamo da kava na prazan želudac šteti zdravlju, ali puno manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

 

Kava na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tijekom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šalicom kave kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Doznajte zbog čega biste kavu trebali piti nakon jela ili uz jelo - evo što se dogodi u tijelu kada kavu popijete na prazan želudac:

'Kofein u kavi može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kavu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava'

1. Poveća se količina želučane kiseline
Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tijekom cijelog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kava, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe
Ispijanje prevelikih količina kave može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kavu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kave na živčani sustav, uz kavu uvijek pojedite nešto.

3. Smanji se razina hormona
Glavni razlog zbog kojeg kava povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kava na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kavu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati.


Poznato je da ovaj obožavani crni napitak pospješuje probavu, a pročitajte i točan razlog zašto kava tjera na WC.

Doznajte i što se dogodi ako mjesec dana ne pijete kavu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju