Životne vaze na kojima bi pozavidjela i Frida Kahlo, šalice i tanjuri iz kojih je blagovanje poput ulaska u vilinsku priču, ručno oslikani ukrasni predmeti... Sve se to krije iza novog brenda keramičkih ukrasnih i funkcionalnih predmeta Odeata iz Svetog Ivana Zeline kraj Zagreba.

Galerija Odeata keramika Odeata keramika - 8 Odeata keramika - 7 +5 Odeata keramika - 6 Valentina Šeb, idejna začetnica i pokretačica male keramičke radnje koja broji troje zaposlenika, već godinama gaji veliku ljubav prema keramici.

Prije više od 15 godina glina i ja smo se srele te sam odmah znala da će to biti ljubav za cijeli život. Otada zajedno rastemo, upoznajemo se, mijenjamo i razvijamo. U tom sam periodu pohađala brojne tečajeve i privatne poduke i naučila kako se izrađuju predmeti na kolu, kako nastaje raku keramika, savladala razne tehnike oslikavanja i glaziranja, prošla razne stilove i transformacije i još uvijek uživam u otkrivanju i mogućnostima koje glina daje, pojašnjava nam Valentina.

Nakon što je sve svoje bližnje opskrbila ukrasnim keramičkim predmetima, počele su stizati i prve poslovne ponude. Svoje je prve službene keramičarske korake napravila u sklopu suprugova obrta, a 2011. godine otvorila je vlastitu radnju.

Ostvareni snovi u Odeati

Uz podršku supruga Darija ovog je proljeća krenula u rebrendiranje i tako osmislila magičnu priču Odeata.

Odeata je priča o divnom putovanju, ljubavi, vještini, strpljenju, hrabrosti i ostvarenom snu. Jednom sam negdje pročitala da sve što zamislimo postoji jer kada ne bi postojalo, ne bismo to mogli zamisliti. Ja sam zamislila Odeatu, govori nam ova kreativka.

Odeatina priča posebna je po tome što se baš sve izrađuje ručno u hrvatskoj radionici, a za jedan predmet potrebno je i do deset dana.

Prvo oblikujemo zamišljeni predmet, a nakon toga je na redu sušenje koje ovisi o veličini samog predmeta te traje od pet do sedam dana. Potom iduća 24 sata keramika provede u pećima. Radi se tzv. biskvitno paljenje na 1050 stupnjeva, a nakon hlađenja predmet je spreman za nanošenje boja i glazura, opisuje nam Valentina, kojoj je dio koji slijedi nakon toga najdraži.

Kako nam kaže, u samom procesu bojenja oživi njezina kreativnost, a čaroliju nastanka skulpture od same vizije do opipljivog predmeta ništa ne može nadmašiti. No tu još nije kraj. Naime, nakon bojenja proces paljenja keramike ponavlja se još jednom, a brojni predmeti kao završnu notu dobiju i oslikavanje topljenim 24-karatnim zlatom. Nakon toga predmet je spreman za uporabu.

Vaze inspirirane anđelima

U ponudi Odeate za sada se mogu naći tri linije ukrasnih i funkcionalnih predmeta poput setova za jelo, šalica i vaza. Upravo vaze plijene i najviše pažnje klijenata.

Za ručnu izradu svakog predmeta iz Odeatine radionice potrebno je do deset dana.

Te su vaze iz linije Odeata, nazvane po samom brendu, a to je vesela i razigrana linija koja može zadovoljiti ukus osoba koje vole život, radost i njeguju dijete u sebi, ističe Valentina koja inspiraciju za ove predmete pronalazi u ljudima, prirodi i napose anđelima.

Zato i njezine vaze neodoljivo podsjećaju na anđeoska i vilinska bića.

Čvrsto vjerujem da nas boravak u prirodi i svemu onome što nam ona pruža vraća izvoru nas samih, pročišćava i kreativno nadahnjuje. Što se pak tiče anđela, osjećam veliku ljubav i prisutnost tih divnih bića u svemu. Vjerujem da su uvijek negdje oko nas i da se manifestiraju u raznim oblicima, govori nam Valentina, koja u spomenutim vazama vidi upravo njih.

Otvorenje internetske trgovine

Za sada se Odeatini predmeti nalaze u galerijama i trgovinama ukrasnim predmetima diljem Hrvatske i Europe, a nova linija vaza dostupna je samo u njihovu studiju u Svetom Ivanu Zelini. No to bi se trebalo promijeniti za svega nekoliko tjedana, za kada je predviđeno pokretanje internetske trgovine.

Putem naše mrežne stranice svi zainteresirani bit će u mogućnost saznati sve o nama, našim proizvodima i našem načinu rada. Bit će moguće kupiti sve naše radove. I sama sam nestrpljiva zbog toga, ali se ujedno i neopisivo veselim novim poslovnim poduhvatima, zaključuje Valentina Šeb.

  Keramička šalica Odeata Valentina inspiraciju za ukrase pronalazi u ljudima, prirodi i napose anđelima

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju