Prošla je godina dana otkad je Valentina Šeb, koja se već godinama bavi keramikom, počela izrađivati funkcionalnu keramiku i osmislila brend "Odeata".

Galerija Odeata Grace kolekcija spoj je modernog i tradcionalnog Odeata Grace kolekcija - 5 Odeata Grace kolekcija - 2 +13 Odeata Grace kolekcija - 4

S Valentinom smo razgovarali ubrzo nakon pokretanja brenda, kada nam je ispričala svoju magičnu priču, a ovaj put povod za razgovor bile su nove kolekcije.

Inspirirana proljećem i nježnim bojama koje ono donosi, osmislila sam Grace kolekciju šalica i tanjura. To je graciozno vintage posuđe koje podsjeća na tradiciju koju su njegovale naše bake, suđe koje se koristilo u posebnim prilikama i tretiralo se s posebnom pažnjom.

Grace kolekciju šalica i tanjura je vintage suđe koje podsjeća na tradiciju koju su njegovale naše bake.

Grace kolekcija je spoj modernog i prošlog vremena namijenjena za posebne trenutke. Izrađena je od kamenine i prilagođena za svakodnevnu upotrebu.

Ukrašena je 24-karatnim zlatom, što kolekciji daje poseban sjaj i raskošan izgled, ispričala je Valentina i dodala kako je u pripremi još jedna kolecija suđa pastelnih boja sa zlatom.

To je Eclat kolekcija koja u ponudi ima tanjure, šalice, zdjelice i nekoliko vrsta zdjela za serviranje.

Linija je osmišljena da zadovolji i obogati obiteljska okupljanja i blagovanje.

Jednostavna i zanimljivih oblika sa zlatnim detaljima, savršeno se prilagođava u svaki stil. Uskoro će biti dostupna na webu i pravo je osvježenje, kaže Valentina, koja je istaknula i Odeata Prime kolekciju.

Šalice u nekoliko veličina i oblika, čajnici i tanjuri izrađeni su od bijele gline, crno-bijele boje sa zlatnim detaljima. Točkice i prugice ono su što tu kolekciju čine posebnom, a zbog dizajna se savršeno uklapa u moderan stil života, objasnila je.

Činjenica da su njihov dizajn i suđe sve više prepoznati i prihvaćeni, ekipi koja stoji iza Odeate je snažna motivacija za dalje.

Pokrenuli smo i webshop, tamo se može saznati sve o našem radu i proizvodima. Trenutno smo fokusirani na to da što više ljudi upozna nas i naš rad, kaže Valentina.

Eclat kolekcija u ponudi ima tanjure, šalice, zdjelice i nekoliko vrsta zdjela za serviranje.

"GLINA PAMTI"

Inače, u poslu joj pomaže suprug koji je zadužen za rješavanje tehničkih izazova i rješenja.

Odeata izrađuje šalice, tanjure, zdjelice i razne uporabne predmete, a svaki predmet koji izađe iz njihove radione njihov je dizajn, sami osmišljavaju kalupe i načine za lakšu proizvodnju. Neki predmeti rade se ručno od početka do kraja, serije su male, a svaki komad oslikava se zasebno, tako da je posuđe unikatno.

Odeata Prime kolekciju posebnom čine točkice i prugice.

Sam proces izrade keramičkih predmeta zahtijeva vještinu i strpljenje, kaže Valentina i dodaje kako "svaki komad u obradi prolazi kroz mnogo faza i ne tolerira greške u procesu, a ako se u procesu pogriješi, ta se greška vrati u najmanje očekivanom trenutku".

Od tud izraz 'glina pamti', koji je svim keramičarima jako dobro poznat. Da bi završili jedan predmet, potrebno je 10 do 12 dana, a faze kroz koje prolazi su modeliranje, sušenje, biskvitno paljenje, bojanje, glaziranje, glazurno paljenje i, ovisno o dizajnu, nanošenje zlata.

Sve se pali na visokim temperaturama od 1000 do 1100 °C, paljenje je proces od 24 sata, a najčešće predmet prolazi kroz tri paljenja, objasnila je Valentina proceduru koja je samo još jedna potvrda da se radi o itekako vrijednim komadima, a kako izgledaju neki od njih, pogledajte u našoj galeriji.

Odeata Grace kolekcija - 3 Grace kolekcija namijenjena je za posebne trenutke (Foto: Odeata)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju