Keratosis pilaris, odnosno pureća, guščja ili pileća koža kako je nazivaju, je blaga bolest kože koju karakteriziraju sitne, ali grube izbočine na koži.

Keratosis pilaris obično se javlja na nadlakticama, bedrima obrazima i/ili stražnjici. Ne radi se o stanju koje je zarazno, a kvržice obično ne uzrokuju nelagodu ili svrbež.

Kako piše Kreni zdravo, keratosis pilaris je rezultat nakupljanja keratina – proteina koji štiti kožu od štetnih tvari i infekcija. On se nakuplja u folikulu dlake i formira tvrdi čep u procesu koji se zove hiperkeratinizacija. Ona uzrokuje da se na površini kože pojavljuju grubi dijelovi (poput ribeža).

Zašto se keratin nakuplja nije poznato, stanje se može pojaviti kod svih dobnih skupina (najčešće je kod djece i tinejdžera), a najstaknutiji simptom su spomenute kvržice.

Još neki simptomi mogu biti:

  • blaga promjena boje oko neravnina
  • svrbež/iratibilna koža
  • suha koža.

Ne postoji lijek za ovo stanje. Često kvržice nestanu same od sebe s godinama, ali na tržištu postoje i razna mlijeka i losioni koj mogu ublažiti problem.

U nastavku smo izdvojili devet opcija koje bi trebale osigurati poboljšanje:

Drunk Elephant T.L.C. Glycolic Body Lotion

Kako se navodi u opisu losiona, ova mješavina nježno zaglađuje neravnu kožu te je vlaži, hidratizira i pomaže u obrani od okolišnih stresora.

Drunk Elephant T.L.C. Glycolic Body Lotion, 30 eura Drunk Elephant T.L.C. Glycolic Body Lotion, 30 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

La Roche-Posay Lipikar Lait Urea 5+

Ovaj losion smanjuje granularni sloj kože i zaglađuje hrapavost kože tijela te ojačava kožnu barijeru i umiruje osjećaj neugode na koži.

La Roche-Posay Lipikar Lait Urea 5+, 26,44 eura La Roche-Posay Lipikar Lait Urea 5+, 26,44 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje

Losion je namijenjen za izrazito suhu, grubu kožu. Trenutno olakšava simptome suhe kože te je prikladan za stanje kao što je keratosis pilaris.

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje, 38,21 eura Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje, 38,21 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

CeraVe SA krema za zaglađivanje suhe i grube kože

Ova krema sa salicilnom kiselinom može djelovati kao piling, omekšati i zagladiti vrlo suhu kožu. Osim što poboljšava teksturu kože ona je i hidratizira.

CeraVe SA krema za zaglađivanje suhe i grube kože, 12,87 eura CeraVe SA krema za zaglađivanje suhe i grube kože, 12,87 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA

Ovaj losion uklanja nakupljene slojeve mrtve kože te tako otkriva glađu i mekšu kožu od vrata prema dolje. Značajno poboljšava izgled crvenih izbočina na koži.

Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA, 37 eura Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA, 37 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

SVR XERIAL 30 Gel-Crème

Ova krema namijenjena je za sugu, grubu, zadebljanu kožu koja se ljušti. Osim što uklanja zadebljanja, kožu intenzivno hidratizira i čini je mekom i glatkom.

VR XERIAL 30 gel-krema, 10,45 eura VR XERIAL 30 gel-krema, 10,45 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Aveeno Tone + Texture Body Lotion

Ovaj losion hidratizira i zaglađuje osjetljivu kožu. Može se koristiti svakodnevno, a koža je mekša, glađa i ujednačenija nakon samo tjedan dana.

Aveeno Tone + Texture Body Lotion, 21,43 eura Aveeno Tone + Texture Body Lotion, 21,43 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Mario Badescu A.H.A Body Lotion

Losionkožu ostavlja mekom i glatkom. Lagan je, ima protuupalna svojstva i brzo se upija. Prema iskustvu onih koji su ga probali, oko tri tjedna su potrebna za rezultate kada je u pitanju keratosis pilaris.

Mario Badescu A.H.A Body Lotion, 15,25 eura Mario Badescu A.H.A Body Lotion, 15,25 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Avene Tolerance Control Soothing Skin Recovery Balm

Ova bogata dnevna krema pomaže obnoviti barijeru kože dok umiruje vidljivo crvenilo i zatezanje. Sadrži postbiotike za smirivanje osjećaja nelagode na koži.

Avene Tolerance Control Soothing Skin Recovery Balm, 23,73 eura Avene Tolerance Control Soothing Skin Recovery Balm, 23,73 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Balea Beauty Expert piling-losion za tijelo

Ovaj losion za tijelo s efektom pilinga učinkovito i nježno uklanja odumrle stanice kože te je ostavlja glatkom i baršunasto mekom. Intenzivno hidiratizira kožu.

Balea Beauty Expert piling-losion za tijelo, 3,95 eura Balea Beauty Expert piling-losion za tijelo, 3,95 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

10 krema i seruma s čudesnim sastojkom koji smanjuje bore i kožu čini divnom Afrodita 5 Peptide hidracijska krema za lice, 32,95 eura Lancôme Renergie HPN 300-Peptide Cream, 112,99 eura Rilastil progression (+) serum, 50,96 eura +7 Filorga OXYGEN GLOW krema za njegu lica, 34,02 eura

10 mazalica za tijelo koje će biti spas za vašu kožu u sezoni grijanja Krema za tijelo Immortella losion za tijelo, 8,50 eura Environ Body Essentia Dermalac losion, 55 eura +7 Hvaroma mirisni maslac zima, 12 eura

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju