Kim Kardashian uvijek plijeni pozornost na crvenom tepihu, a pogotovo kada pozira na onom najvažnijem u modnom kalendaru – ispred Muzeja umjetnosti Metropolitan u New Yorku, u kojem se svakog prvog ponedjeljka u svibnju održava Met Gala.

Galerija Kim Kardashian obojila je kosu u plavo za ovogodišnju Met Galu Marilyn Monroe s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem 1962. godine Prozirna haljina ima duboki dekolte, ali i izrez na leđima +4 Kim Kardashian na Met Galu došla je u društvu dečka Petea Davidsona

Kim Kardashian ove je godine privlačila pozornost u haljini staroj 60 godina.

Ovo je haljina Marilyn Monroe, priznala je reality zvijezda. Točnije, riječ je haljini francuskog kostimografa Jeana Louisa napravljenoj po skici Boba Mackieja koju je holivudska diva nosila 19. svibnja 1962. godine u Madison Square Gardenu u New Yorku na 45. rođendanu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Rođendanski parti bio je istovremeno i dobrotvorna zabava za prikupljanje sredstava za Demokratsku stranku u Sjedinjenim Američkim Državama, a okupio je oko 15.000 osoba, od toga i veliki broj zvijezda.

Kim Kardashian u haljini Marilyn Monroe na Met Gali Kim Kardashian u haljini Marilyn Monroe na Met Gali (Foto: Afp)

Najviše se, pak, pamti pojavljivanje Marilyn Monroe na pozornici u bijeloj bundi, ispod koje je nosila ovu senzualnu kreaciju koja je ostavila publiku bez riječi. Izdanje je bilo podjednako šokantno kao i njezina verzija pjesme "Happy Birthday, Mr. President".

Danas svi nose prozirne haljine, ali to nije bio slučaj u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Bila je to originalna gola haljina, zato je bila šokantna, rekla je Kim Kardashian magazinu Vogue.

Marilyn se kasnije požalila da je haljina bilo toliko uska da ju je jedva odjenula na sebe, a ispod nje nije mogla nositi donje rublje. S njom je imala problema i Kim Kardashian, kojoj je ideja da nosi haljinu Marilyn Monroe sinula nakon prošlogodišnje Met Gale.

Marilyn Monroe u haljini Jeana-Louisa 1962. godine Marilyn Monroe u haljini Jeana-Louisa 1962. godine (Foto: Profimedia)

Pomislila sam, što bih mogla nositi za američku temu, a da ne odjenem Balenciagu. Pitala sam se što je 'najviše američka' stvar koje se mogu dosjetiti? A to je Marilyn Monroe, otkrila je reality zvijezda.

Ukrašena s 6000 kristala

Svjetlucavi pripijeni model napravljen je po mjeri Marilyn Monroe te ukrašen sa 6000 kristala. Marilyn je haljinu navodno platila 1440 američkih dolara.

Haljina je prodana na aukciji za milijun američkih dolara 1999. godine. Prije šest godina promijenila je vlasnike, a njezina tržišna vrijednost porasla je na 4,8 milijuna dolara.

Na kraju je došla u ruke Ripleyjevu muzeju Believe It Or Not u Orlandu, koji je čuva zaštićenu u zatamnjenoj prostoriji s kontroliranom temperaturom od 20 Celzijevih stupnjeva te s 40 do 50 posto vlažnosti zraka kako bi ostala u savršenom stanju.

Haljina Jeana-Louisa čuva se u Ripleyjevom muzeju Belive It Or Not u Orlandu Haljina Jeana-Louisa čuva se u Ripleyjevom muzeju Belive It Or Not u Orlandu (Foto: Guliver)

Nije bilo lako doći u kontakt s vlasnicima haljine niti ih nagovoriti da joj dopuste nositi haljinu na Met Gali. No Kim Kardashian to je pošlo za rukom. A onda se razočarala kada je shvatila da joj haljina ne pristaje. S obzirom na to da se haljina nije mogla prepraviti, Kim se morala prilagoditi modelu.

Morala sam smršavjeti sedam kilograma. Bila sam odlučna da ću stati u nju i učinila sam to,
priznala je Kim Kardashian, koja se podvrgnula rigoroznoj dijeti kako bi ostvarila svoj cilj.

Kim Kardashian je originalnu haljinu Marilyn Monroe nosila svega nekoliko minuta na crvenom tepihu Met Gale. Poštujući ovaj simbol američke povijesti, nije ju željela uništiti te se preodjenula u kopiju haljine nakon što je ušetala u Muzej umjetnosti Metropolitan.

Prozirna haljina ima duboki dekolte, ali i izrez na leđima Prozirna haljina ima duboki dekolte, ali i izrez na leđima (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju