Dok odrastamo, važno je poštivati majku. Kada odrastemo poštovanje je i dalje jednako bitno, ali bitne su i granice.

Drske, arogantne majke postoje u filmovima, serijama - i stvarnom životu. A što ako vaš partner ima majku koja se uklapa u ovaj opis? Psiholozi imaju nekoliko savjeta kako se nositi s drskom svekrvom.

Za početak izdvojili su nekoliko karkteristika koje dijele ovakve svekrve. Drska svekrva...

  • često svraća nenajavljeno ili se sama poziva na duže vrijeme
  • pokušava kontrolirati ili diktirati velike odluke u životu svog sina (primjerice kako odgajati djecu, gdje živjeti, koji posao odabrati...)
  • kritizira i osuđuje izbore svog sina, a time i vas
  • pretjerano se miješa u život svog sina i želi biti uključena u svaki događaj i odluku
  • zanemarije granice koje je postavio njezin sin ili vi
  • ponaša se manipulativno/pokušava zavaditi supruga i vas
  • ponaša se posesivno ili ljubomorno kada ste u pitanju vas dvoje i vaš odnos.

Ako i dalje čitate ovaj tekst, vjerojatno ste u barem nekoliko točaka prepoznali mamu svog partnera. I znate koliko takvo ponašanje može utjecati na odnos i zdravo funkcioniranje braka.

Srećom, postoje određene strategije koje možete primijeniti kako biste pokušali dovesti do pozitivne promjene.

1. Komunikacija

Ne shvaćaju sve drske, arogantne majke da nešto nije u redu s njihovim ponašanjem. Štoviše, često nisu svjesne negativnog učinka vlastitog ponašanja. Zato komunikacija može biti ključan korak i način da popravite stvari. Budite jasni i izravni sa svojom svekrvom kada budete razgovarali o vašim osjećajima granicama.

2. Postavljanje granica

Nije sa svim ljudima uvijek jednostavno postaviti granice i onda se tih granica pridržavati. No, ovo je situacija u kojoj morate biti spremni uložiti malo više truda i vremena. Za početak razgovarajte sa svojm partnerom o stvarima koje biste rado promijenili, a onda dogovoreno počnite primjenivati u praksi.

3. Napravite korak unatrag

Ako je situacija već toliko loša da ni razgovor ne bi upalio, pokušajte se odmaknuti od odnosa sa svekrvom na neko vrijeme dok se situacija ne primiri. U konačnici, ako je napetost prevelika to sigurno neće biti dobro za vaš odnos sa suprugom.

Svekrva i snaha „Svekrva je na moje vjenčanje došla u bijeloj haljini. Jesam li dobro reagirala?“

4. Uključite supruga

Suprug može biti uključen u svaki od već spomenuth koraka. Najbolja stvar za vaš odnos bit će ta da se slažete oko granica i načina djelovanja. Uostalom, to je njegova majka, a ne neka nebitna žena koja vam remeti svakodnevnicu.

Snaha i svekrva A gdje je vaša? Najbolje i najgore svekrve prema horoskopskom znaku

5. Potražite podršku

Ako ne ide drugačije i ako je odnos sa svekrvom ozbiljno počeo utjecati na vaš odnos te ste se našli u slijepoj ulici, potražite pomoć stručnjaka ili prijatelja koji će vam pružiti objektivan pogled na situaciju i pomoći pronaći najbolje rješenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju