Neki od nas vole nešto jednostavniji blagdanski stil koji je pomno planiran s obzirom na uređenje interijera, a neki se vole vratiti u djetinjstvo pa na jelku staviti sve ukrase koje su skupljali od najranijih dana.

Iako svakog Božića govorimo o trendovima u uređenju doma i same jelke, zapravo je najvažnije da taj mali kreativni pothvat u nama potakne pozitivne osjećaje.

Ipak, dizajneri interijera smatraju da moraju postojati neka pravila u uređenju božićnog drvca kako bismo postigli tu toplu blagdansku estetiku koja će mamiti poglede svakoga tko posjeti vaš blagdanski dom.

U nastavku pročitajte koje su to najčešće greške koje radimo u uređenju blagdanskog doma i kako ih izbjeći.

1. Postavljanje lampica  

Najčešća greška koju radimo je pretrpavanje drvca lampicama. Kombinacija lampica i kuglica trebala bi biti uravnotežena, a lampice bi trebale biti u službi rasvjetljavanja drvca i kuglica.

Što napraviti?

Kako biste postigli intimniji ambijent, lampice gurnite što dublje u grane. Poanta je da se lampice ne vide, nego da osvjetljavaju kuglice. Najbolje je lampice staviti prve, gurnuti ih što dubje u drvo, a nakon toga postaviti kuglice i ostale ukrase. 

Šarena jelka Šarena jelka (Foto: Shutterstock)

Također, lampice ne bi trebalo omotati oko jelke, već ih slagati okomito, od samoga dna prema vrhu. tako lampice neće vući i petljati grane, a cijeli svjetlosti ambijent izgledat će puno bolje. 

@mrsclarehoops The first video I ever went viral with and it was quite entertaining, tbh I don’t really care how you do your lights you do you this is for fun 🎄🎅🏽😂😜 #christmastreedecorating #christmaslights #christmastreelighthack ♬ Rocking Around the Christmas Tree - Brenda Lee

2. Postavljanje većih ukrasa na vrh stabla

Nepisano pravilo kod uređenja jelke glasi da sitni ukrasi idu na vrh, a oni nešto krupniji na dno drvca. Takva praksa pomaže da drvce ne padne pod težinom velikih ukrasa, a vizualni dojam je također proporcionalniji i ljepši.

Što napraviti?

Rasporedite ukrase po boji, obliku i veličini. Nakon što se organizirali sve ukrase, bit će vam lakše pravilno ih rasporediti po cijelom drvcu. Tako nećete imati nekoliko kuglica iste boje samo na lijevoj strani, ili primjerice, više velikih kuglica samo u gornjem dijelu jelke.

3. Određivanje teme     

Božićno drvce ne može biti pretrpano ukrasima. Iako većina ljudi bira temu uređenja božićnog drvca, sve više dizajnra napominje da je jedino pravilo kod uređenja jelka da - pravila nema. 

Što napraviti?

Klasičnim staklenim, plastičnim ili drvenim ukrasima dodajte motive iz prirode. Na jelku dodajte ušećerenu jabuku, češer koji ste ukrasili šljokicama ili pozlaćene orahe. Osušite krišku narače pa i nju objesite na bor. Bez obzira na to koji ste stil uređenja odabrali, drvce će uvijek ljepše izgledati ako mu dodate mirisni i prirodni detalj. 

Najljepši trendovi u ukrašavanju koji će vladati ovoga Božića Božićno drvce Najljepši božićni trendovi u ukrašavanju - 8 Najljepši božićni trendovi u ukrašavanju - 4 +5 Najljepši božićni trendovi u ukrašavanju - 6

10 božićnih drvaca s rijetkim granama koje izgledaju sjajno Božićna drvca s rijetkim granama - 10 Božićna drvca s rijetkim granama - 5 Božićna drvca s rijetkim granama - 3 +7 Božićna drvca s rijetkim granama - 2

4. Bacanje starih kuglica 

Jedna od greški koje radimo je bacanje starih kuglica. Obično se u aktualnu ideju uređenja drvca ne uklapaju stare kuglice pa ih držimo u kutijama na ormaru ili ih bacamo kako bismo mogli napraviti mjesta za nove. 

Što napraviti? 

Stare ili one plastične i nešto jeftinije ukrase nemojte bacati, nego ih postavite dublje u drvce. Manje će se vidjeti, a istovremeno će drvcu dati volumen i dubinu pa će izgledati elegantnije, bogatije, a i skuplje nego što zapravo jest. 

5. Priprema stabla prije dekoriranja

Zaljubljenici u prirodna drvca prilično često rade ovu grešku. Drvce treba pripremiti prije nego što ga ukrasimo kako bi trajalo duže i izgledali ljepše. 

Što napraviti? 

Iako je prodavač već posjekao drvce prije nego što vam ga je prodao, bilo bi ga dobro posjeći još jednom na samom dnu. Drvce treba držati u tegli koja sadrži spužvu kako bi se zadržala vlažnosti. Važno je napomenuti da božićno drvce ne voli previše topline pa ga udaljite od radijatora, kamina i drugih izvora topline u domu.

  Šarena jelka Šarena jelka (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju