Disneyjeve princeze uglavnom su prikazane kao slabe žene koje ovise o muškarcu, ali jednu od njih čak nazivaju feministicom

Karakterizacija ženskih likova u najpopularnijim animiranim filmovima studija Disney s pravom se kritizira. Disneyjeve princeze često su prikazane kao slabe žene koje ovise o muškarcu.

Tako Pepeljuga bježi na bal sa samo jednom željom – da pronađe princa. Snjeguljica bespogovorno kuha i čisti za patuljke, a Aurora iz “Uspavane ljepotice” ni ne pokušava naći neku višu svrhu u svom životu. Belle iz “Ljepotice i zvijeri” zaljubljuje se u dominantnog, nasrtljivog i emotivno nezrelog “muškarca” uvjerena kako će ga njezina ljubav promijeniti.

Ako uzmemo u obzir da su neki od ovih crtića nastali u prvoj polovici 20. stoljeća, nije teško razumjeti zašto su odisali patrijarhatom i zbog čega studio nije želio drugačije okarakterizirati glavne ženske likove.

Međutim, vremena su se mijenjala, a s njima i Disneyeve princeze. Pokazivale su sve više prkosa i motivaciju nisu pronalazile samo u ljubavi ili muškarcima.

U tome se posebno istaknula Mulan, osma Disneyjeva princeza i prvi istočno-azijski lik u franšizi.

'Lik Mulan nastao je na temelju stvarne povijesne osobe, slavne kineske ratnice Hua Mulan. '

Njezin lik nastao je na temelju stvarne povijesne osobe, slavne kineske ratnice Hua Mulan. Legenda kaže da je Mulan suprotno zakonima i tradiciji 12 godina mijenjala svog starog i bolesnog oca u vojsci. Pravila se da je muškarac, a nitko od njezinih suboraca to nije primijetio jer im je parirala po snazi i borilačkim vještinama.

Disney je želio promijeniti ovu priču i pretvoriti Mulan u Indijanku koja bježi u Europu kako bi bila s britanskim princem. Međutim, redatelj popularnog animiranog filma Tony Bancroft zahtijevao je da Mulan bude drugačija. Točnije, da bude baš kao stvarni predložak za lik – snažna i neovisna heroina čija budućnost ne ovisi o muškarcu.

Većina Disneyjevih heroina ima neki vanjski izvor pomoći koji im naposljetku pomaže da se promijene. Mulan je konzistentna. Od prvog kadra do kraja filma njezina osobnost i njezin poriv ostaju isti, kazao je Bancroft.

Danas se Mulan smatra jedinom feministicom među Disneyjevim princezama i većina kritičara se slaže kako je upravo ona pravi uzor za djevojčice diljem svijeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju