Za tinkturu od koprive sigurno ste čuli. Jedna od njezinih koristi, koje se mnogi sjete čim čuju ovaj pojam, je i pomoć u borbi protiv opadanja kose. Međutim, iako je tinktura od koprive vjerojatno najpoznatija kada se priča o jačanju i rastu kose, postoji i druga, jednako učinkovita opcija. Radi se o tinkturi od kelpa.

Krenut ćemo s kelpom. Što je to?

Kelp je morska alga u Europi poznata i pod imenom algivit. Ono što kelp, između ostalog, čini korisnim je činjenica da je odličan izvor joda, koji je bitna komponentna u proizvodnji hormona štitnjače.

Kelp je općenito odličan izvor vitamina i minerala, među kojima su i vitamini K1, folna kiselina, magnezij, željezo, vitamin A i kalcij.

Što se tiče spomenutog joda, imajte na umu da niska razina joda može dovesti do poremećaja metabolizma, povećanja štitnjače i raznih drugih komplikacija, zbog čega je njegov unos jako bitan. Osim toga, jod može pomoći u podizanju razine energije i potaknuti rad mozga.

Špinat i losos odličan su izvor željeza i kalija Pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan (naročito ljeti)

Međutim, dobro je znati i da previše joda može dovesti do problema s radom štitnjače, zbog čega se kelp, odnosno proizvodi i dodaci s kelpom ne preporučuju osobama koje pate od bolesti štitnjače.

Ako spadate u navedenu skupinu, o kelpu prije upotrebe u bilo kakvom obliku obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom.

TINKTURA OD KELPA PROTIV ISPADANJA KOSE

Činjenica da je kelp bogat vitaminima i mineralima i tinkturu od kelpa čini korisnim proizvodom s cijelim nizom koristi za organizam.

Tinkture su po svojoj definiciji koncentrirani biljni ekstrakti koji se dobivaju namakanjem kore, bobica, lišća ili korijena jedne ili više biljaka u alkoholu ili octu. Alkohol ili ocat izvlače aktivne sastojke iz dijelova biljke koncentrirajući ih kao tekućinu.

Dostupnost biljnih tinktura i njihove koristi vjerojatno su glavni razlozi zbog kojih ih upotrebljava velik dio svjetske populacije. Isto vrijedi i za tinkturu od kelpa, koja je čest odabir osoba koje imaju problem s kosom, posebno s opadanjem kose.

Jer, kako smo već spomenuli, tinktura od kelpa korisna je kod problema s gubitkom kose. Čak i šamponi i regeneratori koji sadrže kelp mogu pomoći u jačanju slabe kose i smanjiti njezino opadanje, zahvaljujući činjenici da sadrže obilje vitamina i minerala.

Dakle, od hidratacije, preko popravljanja do sprečavanja opadanja, kelp je odličan za kosu na svim frontama jer kad god u tijelu postoji nedostatak vitamina i minerala, kosa je često prva na udaru. Dio minerala iz kelpa zajedno s jodom pomoći će zdravlju vlasišta i jačanju kose.

Osim za kosu, tinktura od kelpa dobra je i za nokte te za održavanje, pa i smanjivanje tjelesne težine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju