Kad gledam svoje slike iz djetinjstva, suprugove slike iz djetinjstva, baš kao i brojne tuđe slike iz djetinjstva, primjećujem da smo gotovo svi imali svijetlu kosu. Neki su imali plavu ravnu kosu, a danas su smeđi i kovrčavi.

I moja curica ima jako svijetlu kosu, baš kao i brojne njezine prijateljice iz vrtića. A roditelji tamnokosi. Kako to?

Bebe se često rode sa svjetlijom bojom očiju i kose nego što ih imati kasnije kroz život. I dok se boja očiju relativno brzo pokaže, svjetlija boja kose zadržava se godinama. A onda nekako većina "plavušana" odjednom potamni. To se događa jer počnu djelovati hormoni, odnosno pigment eumelanin koji je odgovoran za tamnu boju kose počne jačati.

Nije samo boja drugačija kod dječje kose, ona je nekako mekša; više je "kosica" nego kosa.

Ja pak cijeli život imam "kosicu". To vam je ona tanašna kosica s tanašnim vlasima, rijetka kao kakva ugrožena životinjska vrsta. Naslijedila sam tu kosicu od svog oca (iako po genima kosu navodno nasljeđujemo preko mame). Moje dijete naslijedilo je od mene. Šteta, jer suprug ima valjda najbolju kosu koju sam u životu vidjela, a ne pričam samo o muškarcima.

'I moja curica ima jako svijetlu kosu, baš kao i brojne njezine prijateljice iz vrtića. A roditelji tamnokosi' 'I moja curica ima jako svijetlu kosu, baš kao i brojne njezine prijateljice iz vrtića. A roditelji tamnokosi' (Foto: Privatna fotografija)

Cijeli život sam slušala kako mojoj mami razne gospođe govore što da radi s mojom kosicom:

Šišajte je redovito da joj kosa bude jača.

Brže će joj rasti ako je budete redovito šišali.

Ošišajte je na kratko pa ćete vidjeti kako će joj kosa postati čvrsta i gusta.

Ništa od tih akcija nikad nije rezultiralo jakom, gustom i čvrstom kosom. Samo sam bila frustrirana što imam "kosicu". Nekako je postala normaln(ij)a u pubertetu, iako nikad gusta i čvrsta. S pubertetom se i boja moje kose počela mijenjati. Nekad je bila plava, danas sam punokrvna brineta.

Moja curica ima tu istu plavkastu kosicu koja ne raste brzo, raste različitim stilovima i brzinom na raznim dijelovima glave, ali mekana je kao perje da je užitak osjetiti je pod rukama. I sad ja kao mama slušam jeku iz djetinjstva: "Morate je šišati redovito i kratko da joj kosa ojača".

Ne moram. Jer nema smisla. Uostalom, meni je ta kosa baš draga.

Šišanje kose neće ju učiniti gušćom. Rodili smo se s određenim brojem folikula i nijedno rezanje neće taj broj povećati.

Možda će kosa izgledati gušće nakon šišanja jer će vrhovi biti ravniji i ujednačeni, ali zapravo kosa šišanjem ne buja.

Šišanje kose neće isto tako ni ojačati kosu. Imate na glavi to što ste naslijedili. Dječja kosica mekana jer je drugačije građe od kose u odraslih, njihova dlaka još nema medulu, središnji dio koji čini kosu gušćom. To dođe kasnije, nakon sedme godine života.

Juha "Osim što mi grije tijelo, juha grije i dušu. Jer juha je u mojoj glavi bila početak okupljanja obitelji"

Umorna mama Nevidljiv teret majčinstva: Premorene smo jer mislimo na sve

Što god radili ili ne radili s dječjom kosom, nemate utjecaja na nju.

Ne borite se da sačuvate dječju kosu. To je nemoguća misija. Osim ako ne sačuvate neke mekane uvojke za sjećanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju