Kad sam bila mala, išlo mi je na živce jesti juhu. Bila je prisutna svakog dana u mom životu. Nije prošao dan, a da mama nije pripremila juhu, plus, naravno, ostatak zdravog ručka.

Za večeru smo se znali švercati s ostacima od ručka i pokojim Čokolinom, ali za ručak se znalo: prvo juha pa onda sve drugo.

Otišla sam studirati u drugi grad, sretna između ostalog i što neću morati jesti juhu svaki dan! A onda mi je nakon mjesec dana menze, pizze i sendviča tako počela nedostajati. Ona iz menze bila je očajna, kao i većina gotovih juha. Bile su preslane, bezvezne i jednostavno loše.

Mama, kako se pravi juha? pitala sam je i ekspresno dobila ekspres-lonac da je mogu sama pripremiti. Mislim da mi je juha jedna od onih zdravih stabilnosti u životu. Osim što mi grije tijelo, juha grije i dušu. Jer juha je u mojoj glavi bila početak okupljanja obitelji.

Takvo nešto od rođenja gradim i kod svoje četverogodišnje curice. Čini se da je "naslijedila" ljubav prema juhi. Jednom kad ju za ručkom nije dočekala juha, hladno je izjavila: Kakav je to ručak bez juhe?

Otkad je malena, pripremamo joj različita jela na žlicu. I kad god se vrati iz vrtića, prvo što napravi jest da sjedne za stol očekujući juhu ili varivo. Najdraže joj je kad svi sjednemo skupa za stol i, kako ona kaže, jedemo kao obitelj. Obožava kad smo svi zajedno, a juha je jedan od tih signala da ćemo se svi okupiti.

No je li zdravo jesti svaki dan juhu?

Nutricionisti kažu da je juha jedan od najboljih načina da u tijelo unesemo hranjive sastojke, a mame kažu da je juha jedini način da njihova djeca pojedu povrće.

Naravno, nije svaka juha (jednako) dobra. Ona iz vrećice ili konzerve nipošto ne može konkurirati domaćoj juhi, ma koliko tvrtke ulagale u marketing. Za početak, juha iz vrećica puna je aditiva. Osim toga, manjka joj svježeg povrća ili pak komada mesa s kostima.

Pileća juha poznata je u narodu kao pomagač kod prehlade. No ona koja je pripremljena kvalitetno, s kostima. U pretis-loncu gotova je za čas! Za juhe od povrća ne treba vam ni pretis-lonac, one su gotove u pola sata i u običnom loncu.

Juha je super i kao dobra navika koja pomaže u održavanju vitkosti. Ljudi koji redovito jedu juhu imaju manje kilograma od onih koji je preskaču, pokazala su to brojna istraživanja. Juha ti jednostavno kvalitetno ispuni dijelom želudac, pa ne budeš toliko gladan.

A što ako dijete ne želi juhu? Ne tjerajte ih.

Ako pojedeš juhu, dobit ćeš desert ili pak jedenje juhu dok su im glave fokusirane na ekrane polučit će vjerojatno željeni rezultat – dijete će pojesti juhu, to zdravo jelo koje ste pripremili. No isto tako dijete neće tako zavoljeti juhu, a ono što će se dogoditi u njihovom mozgu jest povezivanje deserta i ekrana kao određene nagrade i nečega što je poželjno. Učinili ste djetetu medvjeđu uslugu.

Ne tjerajte djecu da jedu juhu, ali jedite juhu s njima. Sjednite za stol kao obitelj i uživajte u obroku. Pokažite djetetu da volite juhu.

Ako pokazuje odbojnost prema konzumiranju tekućeg jela, dobro je da dijete prije nego što sjedne za stol sudjeluje u izradi juhe i pripremi stola. Tako će prije htjeti probati jelo jer je to i njegovo djelo.

Dijete i čaša mlijeka Trebaju li djeca zapravo piti mlijeko i što ako ga dijete ne pije?

Poslužite djetetu manju porciju i inzistirajte samo na tome da jelo mora probati. Ne nudite druga jela kao zamjenu, ali isto tako odustanite nakon 20 ili 30 minuta jer nema smisla siliti dijete da bude za stolom toliko dugo. Počet će sjedenje za stolom doživljavati kao kaznu, a to vam nije u interesu.

Barbara Slade Jagodić Ne tjerajte djecu da jedu juhu, ali jedite juhu s njima (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju