Kistove i spužvice za šminkanje trebali bismo redovito prati i čistiti, ali mnogi od nas jednostavno puste da se na njih naslažu slojevi pudera, rumenila i ostalih kozmetičkih proizvoda. Zaboravljamo da su to proizvodi koji su stalno u direktnom doticaju s našom kožom.

 

No sjetite se koliko ponekad truda trebate uložiti da bi ta vaša koža bila čista i zdrava, a onda sve to odbacite korištenjem prljavih kistova.

Možda vam baš ta činjenica bude motivacija da se češće posvetite njihovu čišćenju jer imati čiste kistove i spužvice bitno je kao i skinuti šminku prije spavanja ili redovito mijenjati posteljinu... Ipak su to proizvodi koji su u stalnom kontaktu s vašim licem, a ako ih ne čistite redovito, povećava se opasnost da na kožu nanesete bakterije.

Kistove i spužvice za šminkanje trebali bi redovito prati i čistiti, ali mnogi od nas jednostavno puste da se na njih naslažu slojevi pudera, rumenila i ostalih kozmetičkih proizvoda

U trgovinama postoje proizvodi namijenjeni baš čišćenju ovih komada, a u nastavku vam donosimo i dodatne trikove kako ih dovesti u red:

ČIŠĆENJE SPUŽVICA ZA NANOŠENJE MAKE-UPA

1. Smočite ih u toploj vodi. Pobrinite se da budu potpuno natopljene.

2. Slijedi sapunanje. U ovom koraku koristite nekoliko kapi blagog sapuna ili nježnog šampona (dobri su primjerice oni za bebe) i prstima trljajte spužvice. Ovaj korak možda ćete morati ponoviti nekoliko puta dok ne istjerate svu nečistoću iz spužvice.

3. Idući je korak ispiranje koje treba trajati sve dok voda ne bude skroz čista. Cijelo vrijeme spužvice stišćite kako biste sve iscijedili.

4. Spužvice malo posušite ručnikom, a onda ih ostavite da se do kraja osuše na zraku.

5. Ovaj postupak redovito ponavljajte. Svoje spužvice perite svakih nekoliko korištenja ili kada na njima više nema nekorištenog dijela. Ispiranje spužvice toplom vodom nakon svakog korištenja također će držati bakterije dalje od njih.

6. Provjerite je li se pojavila plijesan. Ako spužvici nikad ne dopustite da se osuši do kraja, moguće da će se na njoj pojaviti plijesan. Ako uočite da se pojavila, odmah bacite spužvice.

ČIŠĆENJE KISTOVA ZA NANOŠENJE MAKE-UPA

1. Isperite kistove vodom koja klizi niz kist jer želite izbjeći da voda ide direktno u bazu vaših kistova. To, naime, može oslabiti ljepilo i skratiti životni vijek vaših kistova.

2. Na kistove nanesite malu količninu nježnog šampona (i ovdje možete koristiti onaj za bebe). Ispirite kistove sve dok voda ne postane čista. Ako imate problema s nekim tvrdoglavim proizvodima koji jednostavno ne žele otići s vaših kistova, u njih umasirajte kokosovo ulje koje će omekšati tvrdoglave naslage i olakšati čišćenje.

3. Kada su kistovi čisti, vrijeme je za dezinfekciju. U plitku posudu pomiješajte otopinu koja će se sastojati od dva dijela vode i jednog dijela octa. Oko minutu provlačite vaše kistove kroz otopinu, a onda isperite čistom vodom.

4. Prilikom sušenja pritisnite ručnik na kistove kako biste uklonili višak vode, a onda ih postavite na ručnik i ostavite da se osuše preko noći.

5. Bilo bi dobro ovaj postupak ponavljati svaka dva tjedna kako biste držali bakterije daleko od svojih kistova – i kože.

Pogledajte i jednorog kistiće za nanošenje šminke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju