Kupovinom na buvljacima i u second hand trgovinama ne samo da štedite novac nego i pridonosite očuvanju okoliša "štedjeći" na štetnim kemikalijama koje se često koriste u proizvodnji. Osim odjeće, to svakako podrazumijeva i određeni namještaj i predmete za uređenje doma, a idućih pet komada svakako se isplati kupiti rabljene.

Lončani predmeti i keramika
Od vaza od terakote do keramičkih tegli za biljke i cvijeće, ovi šarmantni klasici trenutno će unijeti dimenzije i boje u kutove vašeg doma ili gdje god ih postavite. Kupujući lončane predmete i keramiku na buvljacima i u second hand trgovinama dobre su šanse da ćete naići i na neki unikatni komad koji bi inače koštao puno više, a ovako ga možete dobiti po dosta povoljnijoj cijeni.

Vintage namještaj od kože često dolazi u bogatim nijansama vina i dubokim tonovima smeđe

Drveni namještaj
Činjenica jest da je drveni namještaj izrađen prije nekoliko desetljeća puno bolje kvalitete od današnjeg. Obratite pažnju na predivne i izdržljive komade namještaja iz sredine 20. stoljeća izrađene od teškog drveta, poput javora, trešnje ili hrasta. Možete ih ostaviti takve kakvi jesu ili ih preurediti u modernije varijante s nekoliko slojeva boje i mjedenim ručkama te sličnim metalnim detaljima.

Slika nije dostupna Vješte ruke Vedrane iz Splita: Kako je stari i odbačeni noćni ormarić zablistao u novom ruhu

Kožnati stolci i sofe
Kada kupujete second hand kožu, zaobilazite suvremeni proizvodni proces u kojem se koriste toksične kemikalije poput kroma koje se koriste za bojanje kože. Dobra stvar kod kože jest da s godinama izgleda sve bolje, tako da što je kožnati namještaj stariji, to bolje. Vintage namještaj od kože često dolazi u bogatim nijansama vina i dubokim tonovima smeđe, a onaj iz sedamdesetih i osamdesetih godina podrazumijeva življe boje poput plave, zelene, žute i crvene.

Slika nije dostupna Kupnja i prodaja rabljene odjeće: Trend koji obogaćuje stil, štedi novac i spašava prirodu

Tepisi
I tepihe se svakako isplati kupovati second hand, naročito prave sagove kakve je danas teško naći ili su skupocjeni. Osim toga, boje za tekstil i moderne tehnike izrade mogu biti štetne za okoliš, a proizvod ni dalje nije izdržljiv poput ručno tkanih, vintage modela. Antikni tepisi i sagovi imaju bogatu dubinu i boje, djelomično zahvaljujući i biljnim bojama te prirodnijim metodama pigmentacije koje su se nekoć koristile. Ipak, kod kupnje rabljenog tepiha svakako pripazite da u njemu nema ostataka dima od cigareta ili dlake kućnih ljubimaca koji mogu izazvati alergije čak i nakon profesionalnog čišćenja, stoga tepih dobro pregledajte prije kupnje.

Okviri i ogledala
Potražite kvalitetne komade izrađene od izrezbarenog drva ili s pozlatom i umetcima za dodavanje teksture i patine. Svako ogledalo stvorit će iluziju većeg prostora, ali onaj vintage će prostoriji dati osobnost i dubinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju